Na tien jaar strijd was het vannacht eindelijk zover: de leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben een stap(je) gezet naar vrede. Ze willen een einde maken aan het militaire conflict tussen hun landen.
Historisch moment: leiders Noord- en Zuid-Korea schudden elkaar na tien jaar de hand en willen vrede
Zo’n drieduizend journalisten waren aanwezig bij het historische moment.
Lees ook
Noord-Korea stopt per direct met nucleaire testen en rakettesten
Emotioneel
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoetten elkaar in de gedemilitariseerde zone in de grensplaats Panmunjom. “Toen Kim en Moon elkaar de hand schudden klonk er zelfs een klein applaus”, vertelt een politiek verslaggever van een Zuid-Koreaanse krant die mee kon kijken via een livestream. “Ik wilde professioneel blijven, maar werd er emotioneel van.”
Oorlog
Officieel zijn de twee naties nog wel in oorlog. In 1953 wisten de landen het eens te worden over een wapenstilstand en deze ontmoeting is de volgende stap om een einde te maken aan de jarenlange strijd. De leiders willen beginnen met het terugbrengen van de zogenoemde Demilitarized Zone naar de originele staat. Dat is nu nog een vier kilometer brede zone in ‘niemandsland’ die langs de lijn loopt waar de Koreaanse wapenoorlog 65 jaar geleden werd stilgelegd.
Nucleaire plannen
Ook hoopt Moon met deze ontmoeting te bereiken dat Kim volledig stopt met z’n kernprogramma. De Noord-Koreaanse leider liet afgelopen zaterdag al weten dat zijn nucleaire testprogramma wordt gestaakt, maar dat alleen is niet genoeg voor Moon. Aan het einde van hun ontmoeting hebben de leiders samen benadrukt dat ze vrede zonder nucleaire wapens. Deze uitspraak staat ook in hun verklaring over ‘een permanente en solide vrede’. Hiermee hopen Jae-in Jong-un een einde te maken aan alle vijandelijke acties die als sinds 1950 gaande zijn. Ook hebben de leiders verklaard snel in gesprek te willen gaan met de VS en mogelijk ook China om met een formeel verdrag een einde te maken aan de Koreaanse oorlog.
Saillant detail
Bijzonder detail: volgens de Amerikaanse krant The Washington Post heeft Kim zijn eigen toilet meegenomen om een publiek toilet te vermijden. Zo wil de Grote leider, naar verluidt, voorkomen dat de Zuid-Koreanen zijn gezondheidstoestand kunnen achterhalen door onderzoek te doen na een toiletbezoek.