De hersenen van mensen met obesitas reageren anders wanneer de maag vol zit, dan de hersenen van mensen met wat wordt gezien als een gezond gewicht.
Dat constateren onderzoekers van de Amerikaanse Yale University en Amsterdam UMC.
Hersenen en obesitas
Heb je een maaltijd achter de kiezen, maar heb je obesitas? Dan kan het zo maar zijn dat je hersenen onvoldoende registreren dat er gegeten is. “Hierdoor kan mogelijk verklaard worden waarom mensen met ernstig overgewicht vaak meer eten dan nodig is”, legt Mireille Serlie uit.
Serlie is hoogleraar in Amsterdam en de VS én is de hoofdonderzoeker in een grootschalig onderzoek van Yale University en het UMC naar hersenactiviteit en (het verband met) obesitas. De resultaten van dat onderzoek werden deze week gepubliceerd in het online tijdschrift Nature Metabolism.
Het team van onderzoekers mat met MRI de hersenactiviteit van 28 deelnemers met een gezond lichaamsgewicht en bij 30 personen met obesitas, meteen nadat ze vijfhonderd calorieën aan voeding direct in de maag hadden gekregen, zodat smaak en uiterlijk geen rol speelden. Wat bleek? De hersenactiviteit bij de mensen met een gezond gewicht veranderde wel, maar bij de mensen met obesitas niet.
Lagere dopamineafgifte
Ook was de dopamineafgifte in de hersenen, gemeten met behulp van een SPECT-scan, veel lager bij mensen met ernstig overgewicht. Dopamine is een stof die effect heeft op onder meer het welzijnsgevoel en het gevoel van beloning. De dopamine bij de mensen met obesitas bleek nauwelijks meetbaar. Het zou dus mede een verklaring kunnen zijn voor overgewicht, maar dat is nu niet echt zo vastgesteld.
De reacties van de hersenen bleven ook na gewichtsverlies gelijk. “Dit zou kunnen bijdragen aan de gewichtstoename die we heel vaak zien nadat mensen eerst succesvol zijn afgevallen. Als de hersenen niet mee veranderen, is het moeilijk om gezond eetgedrag vol te houden”, concludeert Serlie.