De Nederlandse belichaming van rock ’n roll. De overleden zanger Herman Brood zou vrijdag 75 jaar zijn geworden. Daarom een kleine greep uit het leven van de man die we nooit vergeten.
Zanger, kunstenaar én acteur: een terugblik op het leven van Herman Brood
Inclusief de beelden, die vaak meer zeggen dan woorden.
Herman Brood & His Wild Romance
Herman Brood – geboren op 5 november 1946 in Zwolle – werd tijdens zijn studententijd aan de Kunstacademie in Arnhem actief als muzikant. Hij speelde piano in een paar kleine bands, en werd na incidenten en aanhoudend drugsgebruik uit de band Cuby and the Blizzards gezet.
Dat was de start van zijn eigen formatie: Herman Brood & His Wild Romance, die in 1978 de hit Saterday Night scoorden. Op bovenstaande foto zie je de band en zijn toenmalige formatie, door de straten van New York, in 1988.
De bigband -versie, live in 1999.
Brood en Hazes
De band kende verschillende samenstellingen – met tientallen muzikanten – en bleef actief tot Broods dood. Maar Brood zong ook met André Hazes, die elkaar ontmoetten in een café aan het Leidseplein. Daar zong Hazes aan het begin van zijn carrière voor een klein publiek.
Als gelegenheidsduo namen ze samen meerdere singles op. “Een wereldgozer, je hebt nooit geen last van die man”, sprak Hazes over Brood.
Kinderen
Herman Brood en Xandra Jansen trouwden op 3 januari 1985. In juli dat jaar werd dochter Lola Pop geboren. Niet Broods eerste kind, want in 1968 werd zoon Marcel geboren, na een onenightstand met een Gronings model.
In 1994 volgde Holly Mae, die echter niet verwekt was door Brood, maar door Brood altijd wel als zijn eigen dochter werd beschouwd. Ze draagt dan ook zijn achternaam.
Kunstenaar
Naast acteur en muzikant was Herman Brood ook kunstenaar. Hij was kleurenblind, en gebruikte vooral primaire kleuren, met dikgedrukte zwarte lijnen. Zijn grote voorbeeld? De schilders van de Cobra-groep. Verfrollers, spuitbussen of viltstiften: alles werd ingezet.
Overleden
De laatste jaren leed Brood onder andere aan incontinentie, epilepsie en deliria door het jarenlange amfetamine- en alcoholgebruik. Ook verscheen hij vaker in het openbaar met papegaai Cor op zijn hoofd, en refereerde hij in zijn laatste interviews steeds vaker aan de dood.
Op 11 juli 2001 sprong de 54-jarige Brood van het Amsterdamse Hilton Hotel. Honderden mensen kwamen samen op zijn uitvaartbijeenkomst in Paradiso, waar zijn muziek werd gespeeld. Muziek die op de dag van vandaag nog steeds uit de radio’s klinkt.