Zondag begon het speciale ‘Heel Holland Bakt: Nog een keer’-seizoen, met zeven kandidaten uit vorige jaren. Ivo van Woerden keek de aflevering en praat je bij: ‘Nee, kijk uit!’
Nooit geweten dat het bakken van een Sprits zo ingewikkeld is.
Zondag begon het speciale ‘Heel Holland Bakt: Nog een keer’-seizoen, met zeven kandidaten uit vorige jaren. Ivo van Woerden keek de aflevering en praat je bij: ‘Nee, kijk uit!’
Nooit geweten dat het bakken van een Sprits zo ingewikkeld is.
Ze zien er niet voor niets uit alsof iemand een prutje deeg met een verfkwast op een bakplaat heeft gekwakt en nog te lui was om het even glad te strijken. Maar in de handen van zeven bakkers die eerder mee hebben gedaan aan Heel Holland Bakt en die voor deze speciale editie ‘Nog een keer’ mogen komen bakken, bleek het de hél om de boter zo op temperatuur te krijgen dat het Sprits-deeg lekker uit de zak zou komen zetten. De ene na de andere ‘batch’ bleek te bruin, te droog, te vormeloos, of te gevormd. Janny merkte bij de helgele koekjes van Hidde zelfs op dat ze, toen ze vier was en haar eerste oventje had, haar koekjes er ook zo uit hadden gezien.
Vooraf werden we al gewaarschuwd dat het moeilijk zou worden toen Janny en Robèrt aan hun traditionele ’tafeltje apart’ aan elkaar mochten gaan uitleggen wat ervoor nodig is om een goede Sprits in drie verschillende vormen en in een grote kwantiteit uit de oven te toveren: iets met goed deeg maken, goed werken en goed bakken. Het was de bakkers extra moeilijk gemaakt omdat er geen keukenmachines gebruikt mochten worden én er was sprake van een onverwachte extra hindernis: in de Heel Holland Bakt Tent was het maar een graad of twaalf. De boter zou daarmee snel afkoelen, wat opspuitproblemen zou opleveren.
‘Als het koud is, krijg je hem moeilijker uit die spuit’, zei Janny alsof ze net een heel ingewikkeld cryptogram had opgelost.
‘Dat is wel een dingetje,’ vulde Robèrt aan.
Heerlijk, dacht ik. Fijn dat Heel Holland Bakt ons weer met dit soort top-advies de zondagavonden zal doorhelpen. Dat je je weer kunt voornemen dat je bij het horen van de extra ingrediënten ‘kardemom’ en ‘rozemarijn’ in de Appeltaart Anders van vorkheftruckchauffeur Jacques, je die taart ook ergens deze week zult gaan maken. Om de bakblikken dan weer zeven dagen onaangeroerd te laten staan tot er een nieuwe aflevering met bakinspiratie wordt uitgezonden.
Niet dat ik überhaupt ooit een taart bak. Die ene keer dat ik mijn lief ermee wilde verrassen en voor een ‘shortbread’ met botercrème koos omdat dat zo makkelijk leek te zijn, vergat ik dat je daar beter ongezouten in plaats van gezouten boter voor kunt gebruiken. Ik vermoed dat Janny er na een voorzichtig naar de zee smakend hapje, weinig vrolijks over had kunnen zeggen.
Maar als je zelf niet bakt, is het alsnog fijn om naar Heel Holland Bakt te kijken omdat het zowel gezapig als spannend is. Je kunt je heerlijk nestelen in de gemoedelijke sfeer uit grootmoeders tijd, versterkt door alle geruite theedoeken die voorbijkomen, én je kunt tegelijkertijd “Nee, kijk uit!” gillen als er met nog maar een paar minuten op de klok een soesje uit de bovenste regionen van Manuela’s Croquembouche valt.
De kandidaten zijn daarnaast ook altijd nog goedgeluimd, hebben er zin in, zijn ook zenuwachtig, doen iets wat ze leuk vinden om te doen, zijn daar ook verbluffend goed in, helpen elkaar waar nodig en verzinnen standaard namen voor hun taart om je stiekem aan te kunnen ergeren.
Want als je dan zoiets universeels als een appeltaart moet bakken, dan kun je toch met iets meer voor de dag komen dan ‘Appelliefje’, ‘Appieappelgebak’ of ‘Appeltaart a la Hidde’. Waarom is er niemand die op zijn minst even een link legt met Adam en Eva en de appel die ze niet mochten eten? Of anders naar Sneeuwwitje en de giftige appel? Of naar ‘de appel valt niet ver van de boom’? Of naar Steve Jobs?
Maar goed, het gaat niet om de naam van de taart, maar om de smaak. En dus konden we Janny alle toverwoorden weer uit horen uitspreken: ‘zuurtje’, ‘zoetje’, ‘bittertje’, ‘krokantje’. Hmmm, dacht ik terwijl ik haar lyrisch hoorde zijn over de ‘verdraaid lekkere’ crème (of is het cremeux?) in de soesjes van Gwenn. Misschien ga ik die de komende week wel zelf maken… of misschien ook niet.
Bekijk de aflevering hier terug.
Ivo van Woerden is journalist en schrijver en blogt voor Linda.nl over kijkcijferknallers als Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt en Wie is de Mol?
Bakkers klaar? (Oud-)deelnemers bekend voor speciale editie 'Heel Holland Bakt'Lees ook