Minister Arie Slob wil dat het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum binnen vier weken vertrekt. Wanneer het bestuur weigert, krijgt de school geen geld meer en hun huisvesting vervalt.
Minister Slob wil dat bestuur Haga Lyceum opstapt, school maakt bezwaar
De school heeft inmiddels laten weten bezwaar te gaan maken tegen deze beslissing.
Aanwijzing tegen het bestuur
Het Haga Lyceum wordt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ervan verdacht banden te hebben met een terroristische groepering. Het handelen van het bestuur is volgens een inspectierapport schadelijk voor de leerlingen en de school. Naar aanleiding van deze bevindingen kwam minister Arie Slob met een aanwijzing tegen het bestuur. De bestuursleden hadden hierdoor in het begin van het nieuwe schooljaar vervangen moeten worden door een interim-bestuurder. Dat is niet gebeurd.
‘Grote zorgen’
Het schoolbestuur heeft de tijd gekregen om zijn leven te beteren en de aangekondigde maatregel af te wenden, zegt Slob. Het Haga heeft zich verweerd, maar die reactie heeft volgens de minister ‘geen nieuwe feiten opgeleverd’. Hij houdt ‘grote zorgen’ over de school. Directeur-bestuurder Söner Atasoy zegt nog steeds niet te willen vertrekken. Volgens hem is er niks mis met zijn school. Daarbij zou Atasoy nog geen officiële brief over de aanwijzing hebben gekregen. Hij moest het bericht dus ‘via de media vernemen’. Dat vindt de directeur ‘uit den boze’, en het zou passen binnen de ‘hetze die gaande is tegen het Haga Lyceum’.
Flinke vertraging
De directeur-bestuurder denkt dat de minister handelt onder ‘ernstige politieke druk’. Wouter Pors, de advocaat van de middelbare school, verklaart dan ook dat er bezwaar gemaakt gaat worden. Het bezwaar kan het ingrijpen flink vertragen, verklaart Slob. “Het zou nog wel een jaar kunnen duren, maar ik hoop niet dat het zover komt. Ook in het belang van de kinderen.”
Lees ook
Haga Lyceum moet nieuw bestuur aanstellen, anders gaat geldkraan dicht
Huisvestingsplicht
Eerder werd al bekend gemaakt dat de geldkraan wordt dichtgedraaid als het bestuur niet aftreedt. Volgens onderwijswethouder Marjolein Moorman stopt ook de financiering van het Rijk als het bestuur geen gehoor geeft aan de aanwijzing van Slob, en vervalt daarmee de huisvestingsplicht van de gemeente. De kinderen worden dan ondergebracht op een andere school.