Een groeiverschil in de baarmoeder tijdens een tweelingzwangerschap kan op latere leeftijd voor ontwikkelingsproblemen zorgen.
'Groeiverschil in tweelingzwangerschap beïnvloedt later leven'
Dat zeggen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in The Lancet Child & Adolescent Health.
Groeiverschil
De onderzoekers keken specifiek naar eeneiige tweelingen waarbij de placenta tijdens de zwangerschap niet gelijk verdeeld was. In 10 tot 15 procent van de zwangerschappen komt dit voor. Het ene kindje is daardoor bij de geboorte soms wel twee á drie keer groter dan zijn/haar broer of zus.
Wanneer een kindje achterblijft in de groei tijdens de zwangerschap, kan dit het latere leven beïnvloeden, toont de studie nu aan. “Voor deze zogenoemde LEMON-studie hebben we 48 tweelingparen tussen de 4 en 17 jaar met een groeiverschil uitgenodigd”, vertelt promovenda Sophie Groene. Al deze tweelingen zijn in het LUMC geboren.
Test en onderzoek
“We hebben bij deze kinderen een IQ-test afgenomen en motorisch onderzoek gedaan. We zien dat de kinderen die bij de geboorte kleiner zijn, gemiddeld genomen lager scoren op alle domeinen van intelligentie in vergelijking met hun tweelingbroer of -zus en dat ze vaker een milde psychomotore ontwikkelingsachterstand hebben.” Het onderzoek bevestigt het vermoeden dat de kleinere van de tweeling zich in veel gevallen anders ontwikkelt.
Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk dat zorg voor deze tweelingen ook thuis doorgaat. Zo kan men eventuele ontwikkelingsproblemen sneller opmerken en daardoor eerder ondersteuning bieden.
Deze vrouw raakte nogmaals zwanger terwijl ze al zwanger wasLees ook