De nieuwe coronavarianten vliegen ons om de oren en ondertussen duikt ook de term ‘flurona’ steeds vaker op. Je kunt namelijk tegelijk besmet zijn met het griep- én coronavirus.
We vroegen Bert Niesters, viroloog aan het UMGC, naar dit fenomeen.
De nieuwe coronavarianten vliegen ons om de oren en ondertussen duikt ook de term ‘flurona’ steeds vaker op. Je kunt namelijk tegelijk besmet zijn met het griep- én coronavirus.
We vroegen Bert Niesters, viroloog aan het UMGC, naar dit fenomeen.
Op 2 januari meldde Israël een besmetting met flurona – een samentrekking van het woord ‘flu’ (Engels voor griep) en corona. De twee infecties doken tegelijkertijd op bij een zwangere, ongevaccineerde vrouw met milde symptomen.
Het leek in eerste instantie te gaan om de eerste dubbele besmetting ter wereld, maar volgens Time Magazine dook flurona ook al in 2020 op en zien we het nu in meerdere Amerikaanse staten, Brazilië en Hongarije. Maar is dit iets wat vaker voorkomt? En moeten we ons zorgen maken? We vroegen viroloog Bert Niesters om duiding.
Laten we vooropstellen dat het hierbij absoluut niet om een nieuwe variant van het coronavirus gaat. “Flurona is een wat misleidende term. Er wordt gesuggereerd dat de twee virussen aan het mengen zijn”, zegt Niesters. “Maar dat is biologisch onmogelijk. Zie het als een dubbele infectie.”
De viroloog is meer dan bekend met dubbele infecties. “Bij luchtweginfecties komt het vaker voor dat je twee virussen tegelijk hebt”, weet Niesters. “Het is een beetje afhankelijk van het seizoen, maar het percentage dubbele infecties kan oplopen tot zo’n 8 procent. Denk bijvoorbeeld aan influenza in combinatie met een neusverkoudheidsvirus.” Niets nieuws onder de zon, dus.
De twee virussen ontwikkelen zich daarnaast allebei anders, dus er is geen sprake van een niéuw virus. Maar is flurona een term die we moeten onthouden, omdat het in de toekomst vaker gaat voorkomen? “Momenteel is er weinig ernstige influenza-activiteit”, zegt Niesters. “Door de coronamaatregelen van deze winter, hebben we nog maar weinig van het griepvirus gezien. Iedereen houdt afstand en wast zijn handen vaker, waardoor er minder infecties rondwaaien.”
Toch zien Israël, Scandinavië en de Verenigde Staten wél een fikse griepgolf. “Of wij ook nog een flink influenza-seizoen krijgen, is nog maar de vraag”, meent Niesters. Mocht de griepgolf in ons kikkerlandje nog aanzwellen, dan hoeven we ons volgens de viroloog over het algemeen geen zorgen te maken over flurona. Voor een dubbele infectie gelden namelijk dezelfde risicogroepen: (hoog)bejaarden of mensen met onderliggend lijden.
“Nogmaals: dubbele infecties komen frequent voor. Als je beide virussen te pakken hebt, is dat natuurlijk extra vervelend, maar niet iets om je ook extra zorgen over te maken.”
Griep, verkoudheid of corona? Zo herken je het verschilLees ook