Je komt ’t steeds meer tegen: mensen die geen gluten meer eten, want dát schijnt gezond te zijn. Volgens de Amerikaanse Dokter Benjamin Lebwohl is dat juist niet het geval.
Zo slecht is een glutenvrij dieet voor je als je niét allergisch bent voor gluten
Dat meldt The New York Times naar aanleiding van een onderzoek aan de Columbia University in New York.
Lees ook
‘Glutenvrije producten vaak ongezonder dan ‘gewoon’ eten’
Waarom dan?
Eén van de redenen dat gluten vermijden niet goed is, is simpelweg omdat je ’te weinig’ vezels binnenkrijgt. “En die zijn juist belangrijk voor de spijsvertering”, aldus Lebwohl. “Anders kun je namelijk last krijgen van darmproblemen en constipatie.” Maar dat is nog niet alles: het vermijden van vezels zorgt ook voor een grotere kans op ziektes als hartaandoeningen, sommige vormen van kanker en obesitas. En mocht je denken dat glutenvrije producten gezonder zijn? Dat is volgens de dokter ook niet waar. “Die bevatten over het algemeen juist meer vet, suiker en zout.”
Populair
En terwijl het steeds ‘populairder’ wordt om glutenvrij te eten, is er volgens dokter Lebwohl nog geen onderzoek dat aantoont dat het ook daadwerkelijk gezonder is. Toch voegt hij eraan toe dat het “voor mensen die coeliakie (glutenintolerantie) hebben het vermijden van gluten uiteraard wel noodzakelijk is”. Heb je het idee dat je intolerant of allergisch bent? Dan is het belangrijk om dat eerst te laten testen voordat je aan een glutenvrij dieet begint. Volgens Lebwohl is het namelijk “moeilijk om te onderzoeken of iemand coeliakie heeft, als diegene al is begonnen met het vermijden van gluten”.
En mocht je nou weer volop gluten willen eten, kijk dan even naar Wat schaft de pot?. Zo laat Johanneke zien hoe ze gehaktbrood, aardappelgratin en spruitjes kookt. Meer video’s zien? Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.