Journalist en programmamaker Gian van Grunsven (32) betreedt eind deze maand de Nederlandse podia met ‘Over komen’, een theaterlezing over… masturbatie.
Wij belden haar op om te horen wat we precies van de voorstelling kunnen verwachten.
Journalist en programmamaker Gian van Grunsven (32) betreedt eind deze maand de Nederlandse podia met ‘Over komen’, een theaterlezing over… masturbatie.
Wij belden haar op om te horen wat we precies van de voorstelling kunnen verwachten.
Lees ook
Pedagoog Channah: ‘Ja, óók kinderen van anderhalf masturberen’
Gian deed zes jaar onderzoek naar seksualiteit. “In het laatste jaar van mijn studie werkte ik bij sekswinkel Mail&Female. Dankzij inhoudelijke gesprekken met vrouwen die langskwamen, maar ook deskundigen met wie we samenwerkten, leerde ik dat er een hoop kennis voorhanden is die wij op school nooit geleerd kregen.”
Gian verdiepte zich niet alleen in het onderwerp; ze paste ook haar eigen masturbatietechniek aan. “Als je op het punt staat om klaar te komen, span je vaak automatisch al je spieren aan. Ik leerde dat het juist heel belangrijk kan zijn om te óntspannen.” En dat doen we vaak niet meer, stelt ze, omdat we altijd tijd tekort hebben. “We gaan heel doelgericht te werk. We gaan voor die snelle ontlading, en daar is niks mis mee, maar ik ben gefascineerd door het enorme potentieel dat er is. Daarom stel ik voor: als je merkt dat je aanspant, probeer dat los te laten.”
Een belangrijk punt is wel: “Vrouwen móéten niks veranderen. Als jij vijf minuten voor je in slaap valt jezelf even snel naar een hoogtepunt wil brengen, is dat prima.” Immers: “Als je gaat denken dat het op een andere manier móet, ben je weer heel doelgericht bezig. En dan raak je misschien wel ontstemd doordat het niet meteen lukt.”
Lees ook
Ouders, jullie (gelovige) kind masturbeert: dat is normaal
Gezien Gians eigen zoektocht naar een bevredigendere vorm van masturbatie, kan het haast niet anders dan dat haar voorstelling behoorlijk persoonlijk wordt. “Ik vertel straks op het podium dingen waarvan ik een paar maanden geleden niet voor mogelijk had gehouden dat ik ze daar uit zou spreken”, erkent ze. “Zo vertel ik hoe ik vroeger masturbeerde en welke techniek ik daarvoor gebruikte. Spannend is het wel, maar ik laat daarmee zien dat ik ook ooit ergens ben begonnen en mijn eigen weg te gaan heb naar meer ‘zelfbeminning’.”
Kunnen mannen dan beter wegblijven bij haar voorstelling? Dat zeker niet. “Ik heb het ook over mannen in het stuk. Natuurlijk heb ik alleen ervaring met vrouwelijke zelfbevrediging, maar ik denk dat het principe van haastigheid voor mannen én vrouwen geldt. Het leuke aan experimenteren met zelfbevrediging is bovendien dat je dingen uit kunt proberen, zonder dat je hoeft na te denken of de ander het ook nog wel leuk heeft. Je kunt echt focussen op je eigen gevoel van opwinding. Ook mannen kunnen daar dus iets aan hebben.”
Lees ook
Masturberen tegen de pijn bij een bevalling: helpt dat?
Rust er nog steeds een taboe op zelfbevrediging of valt dat wel mee? “Nou, ik was laatst bij een spreekavond over moederschap en sex, en toen ik daar vroeg of de vrouwen nog wel masturbeerden, viel de hele ruimte stil”, vertelt Gian. “Masturbatie kent natuurlijk een hele geschiedenis van schaamte. In je opvoeding wordt die al gevoed; je wordt als kind niet geacht aan je geslachtsdeel te zitten. Je krijgt daardoor niet het idee dat je vagina een mooi lichaamsdeel is dat bij jou hoort.”
Overigens zal Gian de ‘beruchte’ bovenstaande vraag tijdens haar theaterstuk niet stellen: “Het is veilig om te komen kijken”, lacht ze. “Je hoeft niet jouw masturbatiegeschiedenis met de rest van het publiek te delen.” Meer informatie over de voorstelling en de speeldata vind je hier.