Psychiatrische klinieken investeren jaarlijks miljoenen euro’s extra om medewerkers en patiënten tegen agressieve bewoners te beschermen. Geweldsincidenten worden steeds ernstiger, zeggen GGZ-instellingen.
GGZ-instellingen investeren miljoenen extra in veiligheid, geweldsdelicten ernstiger
Parnassia, de grootste GGZ-instelling van het land, stak het afgelopen jaar 3,5 miljoen euro in camera’s, beveiligers en afdelingspersoneel, meldt NOS.
Veiligheid in GGZ-instellingen
De veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg hebben gevolgen voor de “groepsdynamiek” op gesloten afdelingen, zegt een woordvoerder van de instelling tegen NOS. Er zijn minder bedden beschikbaar en mensen worden ook vaker thuis behandeld. Daardoor blijven er vooral patiënten over die zeer ernstig ziek zijn. Ook andere GGZ-instellingen bevestigen aan NOS dat ze meer geld moeten investeren in veiligheid vanwege agressieve bewoners.
Gedwongen opgenomen
Het aantal incidenten neemt overigens niet toe, zegt de woordvoerder. Maar bij “een kleine groep” ziet Parnassia “een verschuiving in de mate van agressie, van schelden tot fysiek geweld. Die incidenten hebben een grote impact op collega’s en hun gevoel van veiligheid.” Volgens brancheorganisatie GGZ worden mensen vaker gedwongen en in crisis opgenomen omdat wijkteams psychiatrische problemen niet snel genoeg signaleren.
Lees ook
Marijke (38) wacht al maanden op psychiatrische hulp: ‘Mijn leven is in gevaar’
Poging tot wurgen
Naar schatting wordt jaarlijks 30 tot 40 procent van de GGZ-werknemers slachtoffer van geweld, zegt criminologe Joke Harte tegen NOS. Dat kan gaan om slaan en schoppen (900 keer per jaar) maar ook om pogingen tot wurgen (90 keer). Werknemers doen echter zelden aangifte. Volgens zorgbond NU’91 denken ze vaak dat “geweld nu eenmaal bij de ggz hoort”.