De GGD noemt de coronablaastests in eerste instantie ‘zeer betrouwbaar’, maar komt daar nu toch op terug.
Op tientallen locaties door Nederland zou deze ‘nieuwe’ manier van testen worden ingezet, maar deze werkt niet naar behoren.
Coronablaastests
Zo blijkt uit gesprekken met betrokkenen en documenten die in handen zijn van de Volkskrant.
In plaats van een wattenstaafje in de neus en keel is de bedoeling dat een blaastest (een sneltest) ook in gebruik wordt genomen. Het principe is simpel: je moet in een apparaat blazen en krijgt direct een uitslag.
Resultaten
De Volkskrant meldt dat koepelorganisatie GGD GHOR, de vereniging van alle GGD’en en GHOR bureaus in Nederland, zegt dat de resultaten “ver achterblijven” bij het gewenste resultaat.
De resultaten van de test zijn niet bruikbaar. Daarom liggen nu achttienhonderd bestelde blaastestapparaten, met misschien wel een waarde van tientallen miljoenen euro’s, in een opslag te wachten of ze ooit nog gebruikt worden.
Reactie
Nu.nl heeft GGD GHOR om een reactie gevraagd, maar de vereniging wil de berichtgeving over de blaastest niet bevestigen.
“We zijn nog bezig met de voorbereidingen om de blaastest als testmethode in te kunnen zetten. Op basis van de data die worden verzameld in deze voorbereidende fase, wordt uiteindelijk een advies opgesteld en gepresenteerd aan het ministerie van VWS”, aldus een woordvoerder.