Dansen met Janssen of de twee prikken al binnen: het klonk zo goed, en toch raken sommige mensen nog besmet na hun vaccinaties. Hoe kan dat?
Wij leggen het uit.
Volledig gevaccineerd
1. Kun je nog ziek worden als je volledig gevaccineerd bent?
Jazeker. De vaccinatie beschermt je tegen ziek worden door het coronavirus, maar je bent helaas niet volledig immuun. Er zijn wel enkele studies die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert.
Hoe goed je vaccin werkt, ligt aan welke je hebt gekregen. Zo zijn de inentingen met Pfizer en Moderna – waarmee nu vooral wordt geprikt – meer dan 90 procent effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90 procent minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is, aldus het RIVM.
2. Wanneer ben ik volledig – nou ja, zo goed als – beschermd tegen het coronavirus?
Ook dat verschilt per inenting. Ben je geprikt met Moderna of AstraZeneca, dan ben je twee weken na je tweede prik volledig beschermd. Heb je de Pfizer-prik gekregen, dan ben je één week na je tweede vaccinatie al goed beschermd. Krijg je Janssen of maar één prik omdat je al corona hebt gehad, dan ben je twee weken na je inenting volledig gevaccineerd.
3. Hoe groot is de kans dat je na je volledige vaccinatie alsnog corona krijgt?
Die kans is erg klein, maar zeker niet nul, aldus het RIVM. Maar als je zo’n pechvogel bent, word je waarschijnlijk wel minder ziek dan zonder vaccinatie in je immuunsysteem.
4. Hoe kan dat eigenlijk?
Zoals we eerder schreven, ben je gemiddeld één tot twee weken na je volledige vaccinatie beschermd. Volledig houdt in: 60 tot 90 procent van de mensen. Dus niet iedereen is beschermd en het virus kan zich alsnog verspreiden. Het is dus belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.