Virologen waarschuwen voor de besmettelijkheid van de deltavariant. Ook gevaccineerde mensen kunnen het virus namelijk doorgeven.
En dat kan grote consequenties hebben voor het beleid, leggen experts uit aan De Volkskrant.
Deltavariant
“De gedachte die we in het begin hadden, dat je na vaccinatie het virus niet meer overdraagt, blijkt voor de deltavariant toch niet helemaal op te gaan”, zegt klinisch viroloog Matthijs Welkers (Amsterdam UMC) tegen de krant. “Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu tóch weer positief testen.”
De meeste mensen die volledig gevaccineerd zijn, worden niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden. Wel kunnen ze anderen besmetten.
Dit komt vermoedelijk doordat je bij de deltavariant wel duizend keer zoveel virusdeeltjes aanmaakt, dan bij de oorspronkelijke variant. “Aan het begin van de infectie is dat waarschijnlijk zo veel, dat je antistoffen het niet kunnen bijbenen”, zegt Welkers. “Het virus breekt vanwege zijn grote aantallen als het ware door de verdediging heen.”
Daarnaast hebben antistoffen van gevaccineerden zo’n acht keer minder goed vat op de uitsteeksels van de deltavariant ten opzichte van het oorspronkelijke virus.
Daarom willen meerdere virologen af van de voorkeurspositie van gevaccineerden. “Eigenlijk zou je in deze fase, als het te organiseren zou zijn, iedereen zo veel mogelijk willen testen, om zicht te houden op het virus. In elk geval is het verstandig om je te laten testen als je terugkomt van vakantie. Of bij lichte klachten, ook als je volledig bent gevaccineerd”, aldus viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC).
'De vaccins beschermen bijna vergelijkbaar tegen ernstige ziekte van de deltavariant, maar minder tegen de verspreiding en infectie', zegt viroloog Marion Koopmans in @EenVandaag. 'Het virus wordt dus minder geremd dan waar we aanvankelijk rekening mee hielden.' pic.twitter.com/jC22Z1QWuK