“In de Ziggo Dome zijn onze inkomsten inmiddels 98 procent minder. Dat is keihard. En ik merk dat niet gesnapt wordt hoe onze business werkt”, zegt directeur Danny Damman in Het Parool.

Volgens Damman is er sprake van “willekeur” bij het verlenen van steun. Maandag gaat de evenementenbranche onder het motto ‘The show must go on’ aandacht vragen voor de financiële nood als gevolg van de coronamaatregelen.

concerten artiesten corona

11.21: ‘Internationale artiesten pas begin 2022 in Nederland te zien’

Wie na de coronacrisis een internationale act zoals The Rolling Stones wil zien, moet waarschijnlijk geduld hebben tot minstens begin 2022. Dat vertelt Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, in het AD.

“We zijn afhankelijk van landen om ons heen. Zo’n grote band moet een hele tournee draaien. Als Duitsland of Engeland nog dicht zijn, gaat het niet door”, aldus Damman.

Ook Duncan Stutterheim, medeoprichter en eigenaar van entertainmentbedrijf ID&T, ziet de nabije toekomst voor concerten en festivals in Nederland somber in. “Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn: de festival­zomer van volgend jaar kun je waarschijnlijk afschrijven. De voorbereidingen kunnen pas beginnen wanneer het zeker is dat de festivals door kunnen gaan. Vanaf dat moment is er zeker een half jaar nodig.”

10.48: ‘Vervoer coronavaccins nog niet op orde’

Uit een rondgang van RTL Z blijkt dat vervoersbedrijven vastlopen met het regelen van het vervoer van coronavaccins. “Eigenlijk weet niemand precies waarop hij zich moet voorbereiden”, zegt John Twisk, directeur van Cyberfreight Pharma Logistics, wiens bedrijf de opslag en het vervoer van geneesmiddelen regelt.

Hij heeft een taskforce opgericht om het transport zo goed mogelijk te organiseren. Dat doet hij samen met andere bedrijven die betrokken zullen zijn bij het transport van het vaccin. Echter krijgen ze nog niet de informatie die ze nodig hebbeb. Hoeveel doses er in een doos gaan en het formaat en gewicht van die doos is bijvoorbeeld nog niet bekend. Volgens Twisk komt dat doordat farmaceuten die info niet willen delen, uit angst dat die informatie bij concurrenten terecht komt.

05.36: Rusland begint met grootschalige vaccinaties tegen coronavirus

Rusland is zaterdag het eerste land dat mensen op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus. In Moskou gaan vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector.

Russen kunnen op vrijwillige basis worden ingeënt met een Russisch vaccin. Volgens de onderzoekers van het medische onderzoeksinstituut Gamaleya is het voor 95 procent doeltreffend. Het vaccin kost 16 euro per dosis, maar de Russische regering vaccineert de burgers gratis.

Vanaf begin volgend jaar moeten in het hele land mensen worden ingeënt. In Rusland wonen ruim 145 miljoen mensen. Het aantal coronabesmettingen in Rusland staat op ruim 2,3 miljoen. Zeker 41.500 mensen zijn overleden door het virus.

coronaprikken huisarts

03.35: Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VS

De Verenigde Staten hebben vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 225.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Donderdag stond het aantal nog op dik 210.000.

2506 mensen zijn in dezelfde periode overleden aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2900 sterfgevallen gemeld. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al eerder voor “een uitbraak bovenop een uitbraak” omdat een week geleden miljoenen Amerikanen naar hun familie afreisden om Thanksgiving, een belangrijke feestdag in de VS, te vieren.

In het land laait de epidemie flink op. De afgelopen weken werd al drie keer de lat van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog. De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, telt in totaal meer dan 14,3 miljoen besmettingen en 278.000 doden.

VRAAGBAAK CORONACRISIS

– Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.