Uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is gebleken dat één op de drie kankerpatiënten de effecten van de coronacrisis merkt bij de behandeling of controles.
De peiling werd gehouden onder 5302 patiënten.
Kankerpatiënten
Bij 20 procent van de patiënten die nog moet starten met een behandeling, is deze uitgesteld. Bij patiënten die op dit moment al behandeld worden, is dat één op de acht keer het geval. De NFK deelde de cijfers met de RIVM, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit.
Vooral chemo- en immunotherapie wordt uitgesteld. Dat komt door de maatregelen van ziekenhuizen om de kans op besmetting van het coronavirus bij een kankerpatiënt zoveel mogelijk te verkleinen. De meeste afspraken worden dan ook afgezegd op initiatief van het ziekenhuis.
Angst
Veel patiënten maken zich zorgen om het verloop van hun behandelingen. “Ik sta nog maar aan het begin van een enorm traject. Ik heb nu geen uitzaaiingen, maar ben bang dat ik straks met een eventueel uitstel wel uitzaaiingen heb. Dat is een verschil van leven en dood”, aldus een respondent.
“Wij maken ons ook zorgen over de toekomst”, meldt directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK. “Gelukkig blijkt uit onze peiling dat in de eerste fase van deze crisis bij slechts een klein deel van de mensen de behandeling is uitgesteld en er geen regionale verschillen zijn als het gaat om dit uitstel, maar de verwachting is dat de druk op de zorg groot zal blijven.”
De zorgverleners in de oncologie hebben alle zeilen bijgezet om mensen met kanker toch zo optimaal mogelijk te behandelen. “Daar zijn wij hen dankbaar voor”, gaat Broenland verder. “Er moeten nu oplossingen bedacht worden om kankerpatiënten ook in de toekomst de beste zorg te bieden.”