Maarten (niet zijn echte naam) is vader van twee zoons. Zijn oudste wil hem niet meer zien en hij weet zeker dat het komt door subtiele beïnvloeding van zijn ex-vrouw. Zij wil de kinderen bijvoorbeeld niet zelf wegbrengen, ondanks dat dat wel de afspraak is. Volgens kinderbehartiger Marieke Lips heet dat ouderonthechting. “Een fenomeen waarbij één ouder steeds trucjes uithaalt, waardoor een kind teleurgesteld raakt in de andere ouder”, vertelt zij aan Parool.
Ook Didi
Didi (33) was zo’n kind. Toen ze een peuter was, gingen haar ouders scheiden. Op een gegeven moment wilde ze haar vader niet meer zien, omdat haar moeder haar zo bang had gemaakt. Toen Didi acht jaar was, vertelde haar moeder dat haar vader overleden was. Achteraf bleek dat niet waar te zijn, hij was verhuisd naar IJsland. Inmiddels heeft ze regelmatig contact met haar vader, maar spreekt ze daardoor haar moeder niet meer.
Contact met beide ouders
Lips benadrukt dat een kind recht heeft op contact met beide ouders. “Als ouder heb je dan ook de plicht het contact met de andere ouder te bevorderen.” Alle alarmbellen zullen volgens haar ook moeten gaan rinkelen wanneer een kind boosheid jegens één ouder laat zien en negatief over zijn of haar vader of moeder praat.
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).