Onder gevaccineerde ouderen komen ongeveer net zoveel positieve coronatests voor als onder ouderen die géén prik hebben gehad.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit Nederland en België.
Ouderen
De cijfers lijken een nieuwe aanwijzing dat de vaccins ouderen na een bepaalde tijd minder beschermen tegen besmetting. Onderzoeksinstituut Sciensano uit België tekende op dat gevaccineerde 65-plussers na een coronatest nog maar 13 procent minder vaak positief zijn dan ongevaccineerde 65-plussers.
Daarbij blijkt uit cijfers van het RIVM dat de kans op een positieve uitslag voor een volledig gevaccineerde 75-plusser inmiddels slechts 19 procent kleiner dan voor een niet-gevaccineerde oudere.
Effectiviteit
Echter valt daarop nog geen harde conclusie te trekken over de effectiviteit van de vaccins bij ouderen. “Dit zijn puur de ruwe cijfers van de testuitkomsten”, zegt epidemioloog Brechje de Gier van het RIVM tegen De Volkskrant. “Voor uitspraken over de effectiviteit van de vaccins, zijn meer stappen nodig.”
Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of gevaccineerden of ongevaccineerden zich net zo vaak laten testen. Daarbij is de vaccinatiestatus van veel mensen niet bekend en moet er ook rekening gehouden worden met ouderen met onderliggende aandoeningen waarbij de vaccins überhaupt niet aanslaan.
Immuungeheugen
Het is wel zeker dat de vaccins goed beschermen tegen ernstige ziekte. Uit onderzoek blijkt dat de vaccins ouderen 84 procent bescherming bieden tegen ziekenhuisopname. Maar bescherming tegen de milde, griepachtige verschijnselen van Covid is een stuk lager.
Uit Amerikaanse analyse bleek dat van de mensen die volledig zijn ingeënt met Pfizer na een halfjaar ongeveer de helft weer bevattelijk is voor het krijgen van het virus. Het grote verschil is dan echter wel, dat na een paar dagen het ‘immuungeheugen’ ontwaakt en ernstig ziekteverloop meestal voorkomt.
De komende weken hoopt het RIVM een officiële doorrekening van de vaccineffectiviteit tegen infecties af te ronden.