Genderneutrale taal laat mensen anders denken over de verschillende seksen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek.
Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers die het in Zweden onderzochten, schrijft Trouw.
Genderneutraal voornaamwoord
In het Scandinavische land hoeven ze al jaren niet meer te kiezen tussen ‘han’ (hij) of ‘hon’ (zij). In 2015 kregen Zweden het genderneutrale voornaamwoord ‘hen’. Dat woord kreeg in 2015 een wettelijke status en heeft sindsdien veel losgemaakt in Zweden. Zo is het land volgens de onderzoekers nu minder masculien en feminien én zouden ze toleranter naar seksuele minderheden zijn geworden.
Sekseongelijkheid
De positieve ontwikkelingen hebben ook andere oorzaken. Zo werd er jarenlang gedebatteerd over de invoering van het genderneutrale voornaamwoord, waarmee Zweedse politici de ogen openden omtrent de sekseongelijkheid in hun maatschappij en taal.
De wetenschappers wilden vooral te weten komen wat een genderneutrale taalhervorming allemaal in gang zet. Daarom deden duizenden Zweden mee aan het onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers. Daaruit bleek onder meer dat genderneutraal denken en spreken een automatisme is geworden bij de burgers. Volgens de onderzoekers hebben de effecten van een taal ook invloed op de gelijkheid en tolerantie tegenover LHBTI’ers.