Dertien gemeenten zijn woest, omdat de Belastingdienst weigert de kosten te betalen voor hulp aan slachtoffers van de toeslagenaffaire. Overleg over hulp aan 26 duizend benadeelden boekt geen vooruitgang.
Woede bij gemeenten: Belastingdienst weigert hulp te betalen aan slachtoffers toeslagenaffaire
Het herstel gaat te traag, de fiscus wil gemeenten niet financieel bijstaan, maar belastingschulden van ouders worden ook niet kwijtgescholden.
Noodklok
Hoewel het ministerie van Financiën eerder toezegde kosten van gemeenten te betalen, zijn deze weer ingetrokken. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws en Trouw in handen hebben.
Er zit geen enkel schot in de zaak, aldus CDA-wethouder Peter Heijkoop uit Dordrecht tegen RTL Nieuws. Namens dertien betrokken gemeenten en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) doet hij het woord. “We luiden nu de noodklok. Tot op de dag vandaag wordt geen recht gedaan aan betrokken ouders.”
Starre houding
De Belastingdienst deed voor de zomer het verzoek aan gemeenten of zij wilden helpen met het oplossen van de ophoping van problemen van ouders. Dit betreft schulden, huisuitzettingen en psychische schade. Volgens Heijkoop gaat dit nu mis door de starre houding van de dienst.
Gemeenten zijn kwaad, omdat zij nu de ellende voor hun kiezen krijgen, zonder compensatie of duidelijke afspraken. Volgens interne stukken van de VNG die RTL Nieuws en Trouw inzagen, wordt de wens van gemeenten beschreven als ‘breekpunt’ en ‘harde eis’. De gemeenten geven aan dat ze het er ‘niet even bij’ kunnen doen. Ze waarschuwen om samen te werken met de Belastingdienst.
Lees ook
Ministerie doet aangifte tegen Belastingdienst in toeslagenaffaire
Gevecht
“We zijn al jaren in gevecht met de Belastingdienst”, aldus Heijkoop. “De gedupeerden hebben hun vertrouwen in de overheid verloren. De Belastingdienst ligt onder vuur. Het is een groot afbreukrisico wanneer deze kritiek op gemeenten overwaait.”
Naast het uitblijven van de vergoeding, spelen privacy-regels ook een rol in het probleem. De Belastingdienst wil de namen van gedupeerden niet delen met gemeenten. Hierdoor kunnen gemeenten niet bijspringen als mensen zwaar in de problemen zitten.
100 miljoen
Daarnaast zit het de gemeenten hoog dat de eerdere belofte om kosten te vergoeden, is teruggetrokken. Het rijk vindt nu dat dit behoort tot de reguliere taken van de gemeenten. En dat terwijl Rutte vóór de zomer aangaf dat ‘geld geen rol speelt’ en staatssecretaris Van Huffelen zei dat het budget geen probleem is.
Heijkoop verwacht dat het benodigde bedrag oploopt tot 100 miljoen euro.
1 november
Hoge ambtenaren die vorige week spraken met een afvaardiging van ouders, zeggen dat de organisatie die de compensatie moet regelen, op 1 november écht van start gaat. Van Huffelen heeft de kamer beloofd dat eind deze maand de planning bekend wordt van de uitbetaling voor de slachtoffers.
De gemeenten hopen dat er snel duidelijkheid komt voor ouders over de compensatie.
Lees ook
Nieuwe staatssecretaris vindt toeslagenaffaire ‘om je kapot voor te schamen’