Protestbeweging de ‘gele hesjes’ kwam vanochtend in opspraak, omdat twee leden weigerden premier Mark Rutte de hand te schudden bij een gesprek met hem. Maar hoe kwamen ze daar eigenlijk terecht?
Waarom de 'gele hesjes' de hand van Rutte niet wilden schudden
Wij zetten de belangrijke feiten over de ‘gele hesjes’ voor je op een rij.
Dit kan gewoon niet. pic.twitter.com/RhBKJF9Rk0
— MirjanvL (@l_mirjanv) May 7, 2019
De ‘gilets jaunes’
Medio 2018 begon de beweging van de ‘gilets jaunes’ op de snelwegen en rotondes van Frankrijk. ‘Gewone’ burgers uit de lagere middenklasse blokkeerden de doorgang in reflecterende hesjes. In eerste instantie protesteerden de Fransen tegen de hoge brandstofprijzen. Later werd dit uitgebreid naar protest tegen algemene belastingen en heffingen. “Er is in Frankrijk een wijdverbreid gevoel van fiscaal onrecht”, zei socioloog Alexis Spire in december tegen de Volkskrant. “Mensen zien dat hun inkomen al jaren stagneert, terwijl de belastingdruk wordt opgevoerd.”
Tien doden
De beweging, die vooral via social media georganiseerd wordt, trok eind vorig jaar naar Parijs. De opstand kreeg daar een gewelddadig karakter, omdat extreemrechts en extreemlinks zich onder de ‘gele hesjes’ mengden. Toch kwam president Macron deels aan hun eisen tegemoet, schreef NRC. Hij verlaagde de inkomstenbelastingen en spekte het kleine pensioen. Tijdens Franse en Belgische protesten vielen in totaal tien doden en honderden gewonden. Duizenden mensen werden gearresteerd.
‘Frustratie, wanhoop en ontevredenheid’
De ‘gele hesjes’ doken eind vorig jaar ineens ook op in België en Nederland. In december protesteerden bijvoorbeeld 150 tot 200 actievoerders in Den Haag. Ook in steden als Maastricht en Nijmegen wordt nog geregeld geprotesteerd. En in februari verzamelden honderd demonstranten zich voor het NOS-gebouw om te protesteren tegen wat zij ‘mediapropaganda’ noemen. “De gele-hesjes-beweging staat voor de frustratie, de wanhoop en ontevredenheid van het Nederlandse volk”, zegt medeoprichter Ingeborg Westerhoff tegen de Volkskrant. De demonstranten willen bijvoorbeeld een ‘Nexit’, een lagere pensioenleeftijd en een hoger besteedbaar inkomen.
40.000 leden
Het was Desirée van Deurse uit Sittard uiteindelijk die het gesprek met Rutte regelde. Dat gebeurde begin maart in Roermond. Terwijl de VVD-leider campagne voerde op de markt, sprak Van Deurse hem aan. Met resultaat: twee dagen later had ze een afspraak. De ‘gele hesjes’ willen, net zoals de Occupy-beweging, geen leiders aanwijzen. Alle leden zijn gelijk, maar Van Deurse is een van de drie officiële woordvoerders. Volgens hen hebben inmiddels 40.000 leden zich via sociale media bij de ‘gele hesjes’ aangesloten.
Geen respect voor Rutte
Gisteren verzamelden tientallen ‘gele hesjes’ zich voor de Tweede Kamer. Vijf van hen, onder wie alle drie de woordvoerders, mochten het Torentje in. Over de inhoud van het gesprek is weinig bekend – maar erg gezellig werd het niet. Westerhoff was een van de twee ‘gele hesjes’ die weigerde Rutte de hand te schudden. “Ik wilde hem duidelijk maken dat ik geen respect voor hem heb”, zei ze na afloop tegen de Volkskrant. Ook vroeg ze de minister-president af te treden. “Hoe hij daarop reageerde? Dat hij dat niet ging doen, natuurlijk!” Wel zegt Westerhoff tegen de NOS “weer een beetje hoop” te hebben na het gesprek. Ook collega-‘hesje’ Van Deurse noemde de bespreking ‘respectvol’.
Lees ook
Om deze redenen protesteren de ‘gele hesjes’ in Nederland
Een pittig gesprek
Dat er veel emotie zit bij de demonstranten, werd gisteren al snel duidelijk. ‘Geel hesje’ Elbert Westerbeek barstte na het gesprek in tranen uit. “Het was een heel pittig gesprek, omdat je heel alert moet zijn.” Toch zijn de reacties op het optreden van de ‘gele hesjes’ niet mals. Veel Twitteraars noemen het weigeren van Ruttes hand ‘zeldzaam lomp’ en ‘beroerd en onbeschoft’. Anderen zeggen de starre houding van de ‘gele hesjes’ juist te begrijpen: “Rutte heeft schijt aan het volk, dus die actie lijkt me wel gerechtvaardigd.”
Heftige emotie bij Elbert (51) van de gele hesjes, die in gesprek ging met premier Rutte. "Het was een heel pittig gesprek, omdat je heel alert moet zijn." @ADPolitiek pic.twitter.com/WJOabPVimV
— Peter Winterman (@PeterNieuwsuur) May 7, 2019
https://twitter.com/josn21061950/status/1125853727758462976
Waarom heeft u hem geen hand gegeven?
– Omdat ik hem geen volksvertegenwoordiger vind.Wauw. Degene die de meeste stemmen van “het volk” heeft binnengehaald, wordt even weggezet door Hanneke uit de provincie. Ga je als #geelhesje ont-zet-tend zitten schamen.#GeleHesjes
— PatrickvanderVoort (@patrick070) May 7, 2019