In 2019 zijn mensen via WhatsApp voor € 1.056.805 opgelicht. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor.
Dit meldt NU.nl dinsdag naar aanleiding van opgevraagde cijfers van de Fraudehelpdesk.
Fraude
In 2018 lag het bedrag nog rond de 262.879 euro. In totaal werden in 2019 maar liefst 2663 meldingen gedaan van WhatsApp-fraude. Hiervan werden 3563 mensen slachtoffer van oplichting.
Het verschil: in 2018 kreeg de Fraudehelpdesk ‘maar’ 655 meldingen binnen, waarvan 124 mensen slachtoffer werden.
Begin dit jaar duurde het niet lang voordat de meldingen bij de Fraudehelpdesk binnenstroomden. De organisatie ontving in de eerste twee weken al 112 meldingen, schrijft NU.nl. De negen personen die daadwerkelijk slachtoffer werden, betaalden ongeveer vierduizend euro per persoon.
Woordvoerder van de Fraudehelpdesk Tanya Wijngaarde, vertelt NU.nl dat oplichters steeds slimmer worden in hun bedrog. Ze waarschuwt voor de truc waarbij een oplichter zich voordoet als een bekende en om geld vraagt. Deze manier van WhatsApp-fraude komt het vaakst voor. Eerst gebeurde dat via een nieuw nummer, nu zijn hackers in staat bestaande WhatsApp-accounts over te nemen. Via voicemails krijgen ze dit voor elkaar.
Als oplichters gebruik willen maken van iemands WhatsApp-account hebben ze een verificatiecode nodig. Deze stuurt WhatsApp via sms naar het nummer waarop het staat ingesteld. Als de code niet direct wordt geactiveerd, stuurt WhatsApp deze naar de voicemail.
Om vanaf een andere telefoon toegang te verkrijgen tot een voicemail, is een pincode nodig. Met een makkelijke pincode is de hacker in no time in de voicemailinbox en kan alle berichten afluisteren. De verificatiecode van WhatsApp kan dus zo in andere handen vallen.