In de zaak Anne Faber, waarvoor Michael P. werd veroordeeld, zijn te veel fouten gemaakt. Zo werd hij een ‘modelpatiënt’ genoemd door de gevangenis waar hij destijds vastzat.
Dit vinden experts van de ontwikkelingen in het proces.
In de zaak Anne Faber, waarvoor Michael P. werd veroordeeld, zijn te veel fouten gemaakt. Zo werd hij een ‘modelpatiënt’ genoemd door de gevangenis waar hij destijds vastzat.
Dit vinden experts van de ontwikkelingen in het proces.
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, tegen NOS: “Ik kan die fouten niet uitleggen, want ik kan ze ook niet goedpraten. (…) Dit is een hele harde les. We moeten open zijn over de dingen die zijn fout gegaan, om ervoor te zorgen dat het in de toekomst niet nog een keer gebeurt.”
Peter van der Laan, hoogleraar reclassering aan de VU, tegen NOS: “Dekker houdt vast aan de directeur van de penitentiaire inrichting als verantwoordelijke voor de aanpak, maar we weten nu dat dat niet werkt. We moeten altijd advies inwinnen bij het OM, bij de rechters en de reclassering.”
Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, tegen RTL Boulevard: “De gevangenis kreeg als boodschap mee: dit is een soort model delinquent. Nou, dat is gebleken, niet juist te zijn. (…) Hier is veel te veel vanuit automatisme gehandeld, er is veel te weinig gerealiseerd wat voor risico’s dit met zich meebrengt voor de maatschappij. Dit valt niet uit te leggen aan de familie.”
Familie Faber tegen RTL Boulevard: “De constatering dat de forensische zorg over de volle breedte nauwelijks oog heeft voor de risico’s van gedetineerden met een ernstig zeden- en geweldsverleden, is onvoorstelbaar en schrijnend. Dat er, daarbovenop, binnen de gevangenis en in de kliniek zulke grote fouten gemaakt zijn, mag niet zonder gevolgen blijven.”
Niels Dorrestein, advocaat Michael P. tegen RTL Boulevard: “Hij vindt het zelf ook verschrikkelijk wat hij heeft gedaan. Dan is het natuurlijk extra wrang om uit de rapporten te concluderen dat bij een betere behandeling het misschien anders had kunnen verlopen.”
John van den Heuvel bij RTL Boulevard: “De risico’s zijn niet goed ingeschat, procedures zijn niet gevolgd en er is totaal geen informatie overgedragen. Het ergste vind ik eigenlijk dat die kliniek geen enkele poging heeft ondernomen om bij die gevangenis aan informatie te komen. Als je daar een gedetineerde krijgt die ernstige strafbare feiten heeft gepleegd en veroordeeld is voor tweevoudige verkrachting, dus een zedenachtergrond heeft, en dan zelf niet wil meewerken aan de overdracht van die informatie… (…) dan moeten bij zo’n kliniek toch alle alarmbellen gaan rinkelen? En dan moet je toch zeggen van, ja, als wij niet het complete beeld van jou hebben, dan gaan wij jou hier ook niet behandelen en dan blijf je maar lekker in de gevangenis. Ik loop al een tijdje mee, maar zulke vernietigende rapporten, heb ik eerder eigenlijk niet meegekregen.”
Premier Mark Rutte: “Het is heel pijnlijk, vooral voor de nabestaanden.” De conclusies van de OVV en de inspectiediensten noemt hij “ernstig en duidelijk.”
“Deze dag brengen allerlei herinneringen met zich mee aan die afschuwelijke zomer, die afschuwelijke moord.” De conclusies en de aanbevelingen uit de rapporten worden “uiteraard” overgenomen. Minister Sander Dekker, die onder meer verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen en de reclassering, wist bij zijn aantreden “dat dit een van de grote vraagstukken zou zijn”, aldus Rutte. “Hoe ga je om met deze situaties, met mensen die dit soort verschrikkelijke dingen doen? Wat voor beleid moet je daarop voeren?”
PvdA-kamerlid Attje Kuiken tijdens Jinek: “Het had gewoon niet gehoeven, Anne had er gewoon nog kunnen zijn als er niet zoveel fouten waren gemaakt. (…) Hoe kun je iemand van een gevangenis naar een lichte kliniek doorsturen, waar minder strenge regels gelden, op het moment dat hij niet meewerkt aan zijn eigen resocialisatie? Dat kan er bij mij niet in.”
AD-journalist Yelle Tieleman, schrijft boek over de zaak Anne Faber, tijdens Jinek: “Er zijn zoveel partijen betrokken, dat eigenlijk niemand meer weet wie waar verantwoordelijk voor is. De organisatie en alles eromheen is zo complex geworden. (…) Dat is het grote probleem: het is veel te complex geworden.
Jarenlang werden er grove fouten gemaakt in behandeling Michael P. Advocaat Jan Vlug en journalist @YelleTieleman bij #Jinek: “Continu werden signalen niet goed doorgegeven.” pic.twitter.com/OlvEj6MZ5k
— Jinek (@JinekLive) 28 maart 2019
Lees ook
Deze fouten zijn gemaakt in het behandelproces van Michael P.
RTLZ-columnist Roderick Veelo: “Maar misschien is het tijd de meer fundamentele vraag te stellen: is de re-integratie van gedetineerden met een psychiatrische aandoening en een zwaar delict op hun naam überhaupt de risico’s waard? Wil de samenleving willekeurige meisjes en jonge vrouwen opnieuw blootstellen aan de Michael P.’s en de Bekir E.’s van deze wereld? Ik zou zeggen onder geen beding. En daarmee verandert het doel van het rechtssysteem. Van gericht op terugkeer naar gericht op maatschappelijke veiligheid. Gedetineerden een tweede kans ontzeggen wordt inhumaan gevonden. Om die reden kunnen we het ook laten zoals het is. Dan verklaart u zich okay met de risico’s die genomen worden. In het volle besef dat het een volgende keer uw eigen kind, vriendin of vrouw kan zijn.”