Angststoornissen, depressies, hoofdpijn en slapeloosheid. Het zijn de mogelijke gevolgen van financiële stress tijdens de coronacrisis.
Dat zegt Wijzer in Geldzaken, dat voorlichting verzorgt voor het ministerie van Financiën.
Financiële stress
De coronacrisis zorgt voor een economische crisis, en dat werkt weer een gezondheidscrisis in de hand, stelt de organisatie.
Huisarts Güven Yildez vertelt aan NOS over de gezondheidsklachten die zij tegenkomt in haar praktijk in de Haagse Schilderswijk. “Ik schat dat ik 20 procent meer gezondheidsklachten door financiële stress ben gaan zien sinds corona er is.” Ze spreekt veel patiënten die geen vast inkomen hebben. Steeds vaker benoemen haar patiënten angstklachten en kenmerken van een depressie tijden een consult.
“Ze leiden tot onder meer hoofdpijn, spanningen en niet kunnen slapen. Als na twee of drie consulten duidelijk wordt dat er geen directe lichamelijke oorzaken aan te wijzen zijn, begin ik te vragen naar de financiën. Maar soms zegt versleten ondergoed al genoeg, of een bh die al lang vervangen had moeten worden.”
Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken vertelt over de verwachte golf van schulden en financiële problemen.”We zien nu al meer zorgen en stress bij zzp’ers en flexwerkers die minder uren kunnen werken.”
Het ministerie van Financiën wil gezondheidsklachten veroorzaakt door geldstress voorkomen en verhelpen. Yildiz heeft daar wel een oplossing voor: Een loket van de gemeente, in het gezondheidscentrum. “Het ter sprake brengen van financiële problemen vergt veel tijd, en die tijd heb ik vaak niet in de consulten van tien minuten.”
Proefproject
Het ministerie van Volksgezondheid is zich bewust van de geldzorgen en gezondheidsklachten. Daarom ondersteunt het een proefproject in 26 gemeenten, waar huisartsen geldzorgen bespreekbaar kunnen maken via een handleiding en e-learningmodule. Simonse hoopt vooral dat door de projecten in samenwerking met huisartsen financiële problemen zo snel mogelijk worden gesignaleerd.
De statistiek toont aan dat mensen gemiddeld vijf jaar met een schuld rondlopen voordat ze bij hulpverlening terechtkomen. “Corona biedt nu wat dit betreft een kans. Iedereen is erdoor getroffen, je hoeft je niet voor de gevolgen te schamen.”