Drie grote festivals zijn dit jaar van het betalen met munten overgestapt naar pinnen aan de bar. En volgens kenners zullen nog meer festivals binnenkort overstappen naar deze betalingsmethode.
Dit weekend kon je op het festival Amsterdam Open Air (AOA) alleen pinnen aan de bar. Ook de grote festivals Milkshake en Soenda zijn dit jaar overgestapt op deze methode. AOA-organisator Sjoerd Wynia durfde pinnen eerst nog niet aan vanwege de slechte verbinding van het pin-systeem op een festival, maar de techniek is nu een stuk beter. Met de komst van contactloos pinnen is er volgens hem geen reden om het niet te doen.
Onmisbare service
Timo Kragting van festivalwebsite Yellowtipi denkt dat er meer festivals zullen volgen. “Ik denk dat het een onmisbare service wordt voor festivals. Je kunt het als festivalorganisator bijna niet meer verantwoorden dat je bij het ene festival wel met pin kunt betalen, maar bij het andere niet”, zegt hij tegen NOS.
Het geeft rust
Soenda Festival in Utrecht testte het pinnen dit jaar ook uit. Volgens organisator Joris Coenen is het goed bevallen en heeft het zijn voordelen. “Het geeft rust, je kunt consumpties tijdens het evenement in de gaten houden en hoeft niet aan het einde van het festival alle munten te tellen.”
Voordelen van munten
Op grote festivals als Zwarte Cross, Pinkpop, Lowlands en Mysteryland moet je dit jaar echter nog gewoon met munten betalen. Of moeten we zeggen ‘mag’, want met munten betalen heeft ook voordelen. Zo moet de barmedewerker bij pinnen extra handelingen uitvoeren, waardoor er dus langere rijen ontstaan. Daarnaast zijn munten ook handig voor groepen, want als er een rondje wordt gehaald, levert iedereen gewoon een muntje in.