Bijna één op de vijf mensen houdt zich met Oud en Nieuw niet aan de coronaregels, blijkt uit onderzoek onder 2900 bezoekers van LINDA.nl. We houden het gewoon niet meer vol.
Tijdens de jaarwisseling mag je maximaal twee externe gasten ontvangen.
Bijna één op de vijf mensen houdt zich met Oud en Nieuw niet aan de coronaregels, blijkt uit onderzoek onder 2900 bezoekers van LINDA.nl. We houden het gewoon niet meer vol.
Tijdens de jaarwisseling mag je maximaal twee externe gasten ontvangen.
Bijna driekwart (74%) van de 2900 deelnemers is van plan zich aan de regels te houden. 269 bezoekers (9%) weten het nog niet. Maar 469 mensen (17%) zeggen dat ze dat aantal zullen overschrijden.
Noord-Brabant gaat aan kop: bijna een kwart (23%) van de respondenten uit die provincie viert Oud en Nieuw met te veel mensen. Op 2 staat Gelderland (20%) en op 3 Groningen (18%).
Sommigen van die 469 mensen ontvangen één gast te veel, anderen vieren de jaarwisseling met tien of elf volwassenen.
Redenen voor het overschrijden variëren. Bijvoorbeeld omdat men vindt dat het zielig is om iemand alleen te laten zitten. Of omdat gasten een huishouden vormen. Zo legt iemand uit: “We komen met drie stellen bij elkaar. Dat betekent dat er vier gasten zijn. Omdat het stelletjes zijn liggen ze toch met elkaar in bed ’s avonds, dus qua besmettingen maakt het niet zoveel uit.”
Soms bevinden mensen zich in een uitzonderlijke situatie: “Mijn moeder is ongeneeslijk ziek, we vinden het te belangrijk om met de feestdagen samen te zijn – ondanks de maatregelen. We zien alleen elkaar om het zo veilig mogelijk te maken.”
Vuurwerk kijken kunnen we dit jaar wel vergeten. Zijn mensen van plan toch op te blijven tot middernacht? Absoluut, 84% blijft wakker. 12% weet het nog niet, 4% gaat vóór twaalf uur slapen.
En dan de voorbije feestdagen. Kerst was voor zes op de tien deelnemers ‘een beetje anders’ en voor 29% ‘heel anders’ dit jaar. Voor 13% was het ’t zelfde als anders.
Een kerstfeest met veel mensen zat er (meestal) niet in. Wat vond men daarvan? We tellen het woord ‘jammer’ 710 keer in ons excel-document, ‘saai’ 72 keer.
Al vonden veel mensen deze gekke kerst zo slecht nog niet: we noteren 68 keer de term ‘relaxed’ en 140 keer ‘rustig’. Minder kerststress, geven veel mensen aan. Al viel dat soms juist tegen: “Ik dacht dat ik het fijn zou vinden, maar uiteindelijk miste ik wel de drukte om me heen.”
Lees ook
5 x lezers met een klotekerst: ‘Sinds mijn moeders stunt zijn kerstcadeaus verboden’
Je mocht maximaal drie gasten ontvangen. 67% hield zich ‘de hele tijd’ aan de maatregelen, een kwart deed dat ‘het grootste deel van de tijd’. 8% hield zich niet aan de regels. Iemand legt uit: “Er was twijfel over tweede kerstdag, maar ik had het niet willen missen. Nu aankomende dagen meer in isolatie, je weet maar nooit! Psychisch heeft kerst me weer energie gegeven!”
Een ander hield zich wel aan de regels: “Wel verdrietig dat we het niet eens konden vieren met ons eigen gezin zonder de regels te overtreden. Dat gaf een beetje een nare smaak, omdat we juist zo helemaal niet zijn.”
Een paar mensen mailden de redactie met een uitgebreider verhaal. Daphne werkt in de zorg en is kerstfan. Maar ze heeft flinke klachten door corona en sloeg de kerst over. “Tijdens de feestdagen voelde ik mij echt erg eenzaam. Ik merkte dat weinig familie en vrienden van zich lieten horen tijdens deze dagen. Na de kerst kreeg ik wel weer appjes, met de vraag hoe het gaat.”
“Ik moet zeggen dat ik bewust social media ontweken heb, omdat alle foto’s van mensen aan een kerstdiner, of mensen die zich helaas niet aan de regels hielden, pijnlijk waren. Ik kan mij voorstellen dat het ‘eenzame’ voor heel veel mensen geldt deze feestdagen. Vooral voor de oudere en kwetsbare groepen van ons land. Het heeft mij ook weer heel erg bewust gemaakt hoe dankbaar ik mag zijn dat ik al deze tijd juist heb mogen zorgen voor de kwetsbare doelgroep (toch een lach op het gezicht kunnen toveren ondanks extreme eenzaamheid) en ook dat ik mezelf eerder niet eenzaam heb gevoeld.”
“Kerst stond altijd in het teken van familie”, mailt Mieke. “Zo’n 45 man bij elkaar. Mijn opa was jarig op eerste kerstdag. Vorig jaar is hij eind oktober overleden en ondanks het verdriet hebben we toen een mooie eerste kerstdag gehad met opa in herinnering bij ons. Dit jaar was vreemd; oma kon na het overlijden van opa niet meer zelfstandig wonen en is in mei verhuisd naar een verpleeghuis.”
“Kerst konden we nu sowieso niet samen vieren, maar we wilden wel wat saamhorigheid voelen. Dus, via Teams met een groot deel van de familie geproost op een nieuw jaar, waarin we hopelijk samen de 90e verjaardag van oma kunnen vieren. Zo was het voor nu. Beter dan niks, maar veel te afstandelijk ten opzichte van wat we gewend zijn!”
Proosten op het nieuwe jaar via Teams:
Lees ook
Oud en Nieuw in coronatijd: ‘Agenten gaan aanbellen bij volle woonkamers’