Zwaarlijvigen hebben iedere dag te maken met scheve gezichten en kwetsende opmerkingen hier en daar. Racisme veroordelen we, maar fatshaming aanvaarden we.
In De Standaard worden de kwalijke mythes over fatshaming uitvoerig besproken.
‘Misprijzen zit dieper in onszelf dan we beseffen’
Zo komt aan de orde dat het aanvaarden van zwaarlijvigheid lastig blijft voor de mens. “Alsof het niet mag: dik zijn en je goed in je vel voelen. Het misprijzen voor dikke mensen zit dieper in onszelf en ons systeem ingebakken dan we beseffen.” En het gebeurt overal. “Gewicht is na geslacht en leeftijd de voornaamste bron van discriminatie”, vertelt psychologe An Vandeputte.
Fatshaming neemt toe
Vandeputte vervolgt: “Terwijl de maatschappij terecht intolerant wordt voor racisme, is er weinig sociale correctie op vooroordelen over gewicht. We lachen er nog eens mee.” Reacties op publieke verschijningen van zwaarlijvigen zijn bikkelhard. “Dikke mensen zijn lui, vadsig, incompetent, onsportief, dom, onaantrekkelijk, ongeschikt voor seks, in het allerbeste geval gezellig.” Volgens Vandeputte heeft dit erg schadelijke gevolgen.
Naast psychologe An Vandeputte doen meer kenners en specialisten uitspraak over deze kwalijke kwestie. Lees het hele verhaal uit De Standaard hier via Blendle (€).
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).