Sjezen de fatbikes jou ook om de oren? Een groep fabrikanten komt nu in actie en wil voorkomen dat de fietsen illegaal worden opgevoerd. Onder meer door verkopers van e-bikes te boycotten als die illegaal opgevoerde elektrische fietsen verkopen.
Fabrikanten fatbikes nemen maatregelen om illegaal opvoeren e-bikes te stoppen
Dit melden fabrikanten Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap, die dinsdag met een pakket aan maatregelen komen.
Een gevaar op de weg
De fabrikanten laten weten dat de fatbikes – elektrische fietsen met dikke banden – regelmatig worden opgevoerd. Dat maakt de fietsen onveiliger en het vergroot de kans om gewond te raken bij ongelukken, zeggen de fabrikanten. Ook lopen mensen met een opgevoerde fatbike of ander type elektrische fiets kans op boetes van honderden euro’s. Dat komt doordat opgevoerde e-bikes worden gezien als motorvoertuig en daarvoor hebben bestuurders onder meer een rijbewijs en een helm nodig.
Geen enkele e-bike mag in Nederland een hogere trapondersteuning hebben dan 25 kilometer per uur, maar een opgevoerde fatbike kan zomaar de 45 km/u aantikken.
Pubers van de 'fatbike-bende' terroriseren regio Haarlem: 'Dit is echt van een andere orde'Lees ookMaatregelen
De overheid moet ingrijpen, vinden de fabrikanten. Ze moet er in hun ogen voor zorgen dat verkopers stoppen met het invoeren en verhandelen van illegaal opgevoerde elektrische fietsen. Daar hoort ook de ‘normale’ elektrische fiets bij met dunne banden, want ook hiermee wordt gesjoemeld.
De politie moet strenger controleren op het gebruik van de opvoersets, vinden de fabrikanten: “De sets zijn met een knop uit te zetten als politiecontrole in het zicht komt, maar na die controle gaan ze weer net zo hard”, vertelt Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van fatbikeproducent Brekr. Het gebruik van de opvoersets strafbaar maken zou een mooie eerste stap zijn volgens de groep fabrikanten.
Fietsen stelen was nog nooit zo gemakkelijk met de 'Poolse Sleutel'Lees ook