Alle waterbeheerders in Nederland hopen op flinke regenbuien in juni, want het is veel en veel te droog. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt en de waterkwaliteit neemt af.
Extreme droogte, waterbeheerders snakken naar regen in juni
En dan te bedenken dat de zomer nog moet beginnen.
Regen
Voor de laatste dagen van mei voorzien de weerbureaus geen grote buien meer, maar er is een bescheiden kans dat er tegen 5 juni regen komt. “We maken de droogste meimaand uit de geschiedenis mee”, aldus waterschap Brabantse Delta.
Wetenschappers, waterschappen en drinkwaterbedrijven pleiten voor fundamentele hervormingen van het watersysteem in Nederland. “We moeten zuiniger zijn met water, het beschikbare water beter verdelen en onze systemen klimaatbestendig maken. Want de maatregelen die we nu steeds eerder nemen tegen de droogte, zijn niet voldoende om in de toekomst altijd en overal zoetwater te kunnen garanderen”, waarschuwt Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Zoetwater is belangrijk voor het drinkwater en de teelten.
Lees ook
Nederland kampt weer met droogte, neerslagtekort loopt op
Droogte
Waterschappen zijn op veel plekken in Nederland al bezig met het “robuuster” maken van het watersysteem. Zo laat waterschap Vechtstromen in Twente water naar beneden stromen via zandzakken, die de afvoer reguleren. “We zien al wat resultaten. Er staat nog bijna overal water in de sloot en het water komt nog bijna overal over de stuwen heen”, aldus het waterschap. Als slootwater daar niet meer overheen stroomt, mag er niet meer gesproeid worden.
Het tekort aan regen is deze meimaand snel opgelopen en is volgens de schappen nu groter dan in het recordjaar 1976. Daarom zijn bijna elke dag nieuwe maatregelen nodig tegen uitdroging van de bodem.