Online ontkomt niemand meer aan foto’s van pasgeboren baby’s of spelende peuters. Maar hoe verantwoord zijn die kinderfoto’s op het internet eigenlijk?
In het Parool wordt het dilemma van veel jonge ouders uitgelicht.
Modern dilemma
Jonge ouders komen vroeg of laat voor het moderne dilemma dat sociale media heet te staan: ‘Plaats ik wel of geen foto’s van mijn kind op het internet?’ Volgens Justine Pardoen, van Bureau Jeugd en Media, willen steeds meer ouders dat online klassenfoto’s worden afgeschermd. “En daarin hebben ouders het volste recht”, vertelt Pardoen in het Parool. “Ouders mogen de privacy van hun kind bewaken.”
Permanent
Rejo Zenger van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom laat weten dat mensen zich vaak niet realiseren met wat voor technologie ze bezig zijn. “Is een foto eenmaal geplaatst, dan krijg je hem niet meer van het internet af.” En volgens Pardoen moeten kinderen ook de kans krijgen om hun leven te beginnen zonder een online identiteit, die door hun ouders is gecreëerd.
Kinderporno
Wil je dan toch graag foto’s van je kroost delen, dan raden de experts aan om kritisch te kijken naar wát er wordt geplaatst. Volgens Arda Gerkens, van Expertisebureau Online Kindermisbruik, worden er namelijk ook kinderfoto’s gebruikt door pedofielen: “We weten niet precies hoeveel, maar we zien het wel langskomen. De meest onschuldige foto’s kunnen voor rare dingen worden gebruikt”. Ook is het goed om gebruik te maken van online groepen die niet voor iedereen toegankelijk zijn. “Daarmee verklein je het risico op misbruik van foto’s aanzienlijk”.
In deze video vertellen ouders waarop zij hun keuze hebben gebaseerd.