Een bolle, blozende baby aan de borst: voor veel vrouwen is borstvoeding geven na de geboorte een vanzelfsprekendheid. Zo ook voor Eva Jinek, tót ze zelf een zoontje kreeg.
Waarom Eva Jinek pleit voor ‘meer verdraagzaamheid’ op het gebied van borstvoeding
De talkshowhost noemt het begin van het proces op de website van haar programma ‘pijnlijk, overweldigend en beklemmend’.
Keizersnede
In het artikel beschrijft de nieuwbakken moeder hoe ze borstvoeding geven in het begin ‘moeilijker vond dan de meeste dingen die ze heeft gedaan’. Zo veroorzaakte haar keizersnede een grote wond op haar buik, waardoor ze haar zoontje Pax niet op een gewone manier tegen haarzelf aan kon leggen.
Lees ook
Eva Jinek over terugkeer op de buis na bevalling: ‘Het is een omschakeling’
Beangstigend babymondje
Niet alleen de wond bemoeilijkte de borstvoeding: Jinek kreeg ook binnen een paar dagen een melkblaar. Dat maakt zo’n tandeloos babymondje, zeker wanneer het voeden 40 minuten duurt, opeens tot een angstig goed. De presentatrice bleef maar denken: waarom lúkt dit mij nou niet, terwijl miljarden vrouwen al tienduizenden jaren succesvol borstvoeding geven?
Gêne en schaamte
Uiteindelijk bleken hulp én tijd het antwoord. Op een bepaald moment hield de pijn op en werd het ‘steeds meer een plezier’, voornamelijk door de steun van haar kraamhulp en vriend. “Ik moest alle gêne en schaamte laten varen en erkennen dat ik het niet zelf kon oplossen. In ieder geval: niet alleen.” Jinek heeft uiteindelijk vier maanden borstvoeding gegeven, in plaats van zes. Dat vergeeft ze zichzelf nu, maar: “Als ik vooraf iets meer tot me had door laten dringen dat borstvoeding inderdaad moeilijk kan zijn, was vergiffenis al veel eerder gekomen.”
Lees ook
Waarom Eva Jinek haar zoontje Pax twee achternamen had willen geven
Discussie
In het artikel wordt tevens de arts Bregje Feuth aangehaald, die de discussie tussen de ‘natuurlijke’ en flesvoeding nog maar eens aanstipt. Volgens Feuth zou er meer verdraagzaamheid voor beide keuzes moeten komen. “Wij leggen onszelf –en de vrouwen om ons heen- torenhoge verwachtingen op, terwijl er ook vrouwen zijn voor wie borstvoeding gewoonweg onmogelijk óf keihard werken is.” Feuth benadrukt dat er vooral meer eerlijkheid rondom bevallingen en alles wat daaromheen gebeurt zou moeten komen, of het nou voorspoedig of moeizaam is verlopen.