Tijdens de tweede aflevering van de nieuwe talkshow van Eva Jinek, Eva, is ze flink in de clinch komen te liggen met massazaaddonor Jonathan Meijer. Hij is het onderwerp van de populaire Netflix-documentaire The Man With 1000 Kids en is te gast in de talkshow.
Eva Jinek in de clinch met massazaaddonor Jonathan Meijer: 'Ik verzin dit niet, hè?'
Jinek en Meijer raken het niet eens over meerdere onderwerpen, met een verhitte discussie tot gevolg.
‘Geen documentaire’
Meijer opent het gesprek met een uitleg over hoe hij als zaaddonor is begonnen. Hij wil naar eigen zeggen mensen helpen: “Ik kom zelf uit een groot gezin. Ik heb dat altijd heel positief ervaren.” Na zijn studie (hij studeert destijds voor leraar maatschappijleer) besluit hij zich op te geven als zaaddonor, na er “een jaar lang over te hebben nagedacht”.
Maar de Netflix-documentaire, daar heeft hij geen goed woord voor over. “Voor mij is het geen documentaire. Het is een film. Een leuke, vermakelijke film. Het is totaal niet gebaseerd op cijfers. Ze hebben geen goede achtergrondcheck gedaan.” Zo zegt Meijer dat hij niet zo vaak heeft gedoneerd als wordt beweerd.
Netflix
De cijfers van Netflix zouden daarom niet kloppen. Jinek maakt een snelle rekensom, en komt – zonder dat anderhalf jaar – alsnog uit op 1800 baby’s. Netflix maakte een schatting van 3000 baby’s. “Nee, waandenkbeelden. Dat verzinnen ze uit hun duim.” Meijer deelt ook zijn eigen schatting aan tafel: “550 is het getal dat ik hard kan maken. Waarvan ik zeker weet dat ze er zijn. Alles wat daarna komt is speculatie en ik vind dat we dat niet moeten doen.”
Wanneer Jinek aankaart dat de richtlijn maximaal 25 kinderen per donor zijn, barst de figuurlijke bom. Deze richtlijn zou zijn opgesteld omdat er anders een “grotere kans is op halfbroers en -zussen” en een “grotere kans op inteelt”. Ook benadrukt ze, wanneer Meijer protesteert: “Ik heb gebeld met allerlei wetenschappers. Ik verzin dit niet, hè?”
Zien: trailer The Man With 1000 Kids over Nederlandse spermadonor Jonathan MeijerLees ookLeugens
“Het is niet waar, het is niet waar, het is niet waar”, blijft Meijer herhalen. “Ik ben de meest open donor die je kan vinden. Ik geef ouders wat ze bij een kliniek niet konden krijgen, een kliniek kon hen niet verder helpen.” Daar neemt Eva geen genoegen mee. “Alle argumenten die jij noemt zijn valide, maar staan los van het feit dat jij hebt gelogen tegen wensouders over hoeveel kinderen je al had. En dat heeft die mensen enorm geraakt. Zij stappen met jou in de meest intieme onderneming van hun leven onder valse voorwendselen.”
Complete onzin, aldus Meijer. Volgens hem heeft Netflix maar “een héél klein groepje” gesproken van de 250 families die hij naar eigen zeggen heeft geholpen; slechts vijf mensen zouden Netflix hebben gesproken. Netflix zou uit zijn op sensatie, aldus Meijer. Ondanks de commotie denkt hij nog lang niet aan stoppen; hij doneert alleen niet meer aan nieuwe ouders. Bestaande families helpt hij wel nog. Op de vraag of er dan nog meer kinderen van hem bijkomen, reageert hij instemmend.
Rechtszaak
Meijer is onlangs een rechtszaak gestart tegen Netflix. Hij vindt de documentaire beschadigend voor hemzelf, de donorkinderen en hun ouders. De streamingdienst heeft hem de kans gegeven om mee te werken aan de documentaire, maar dat heeft hij geweigerd. “Je moet niet met bedrijven samenwerken die slechte dingen maken. De Netflix-film is ook heel schadelijk voor mijn kinderen, voor mezelf. Ik kan ook op mijn YouTube-kanaal alles delen. Waarom moet ik met Netflix werken, die alles kunnen knippen en plakken?”
Jinek heeft de zaak voorgelegd aan juristen Gerard Spong en Peter Plasman, die zeggen dat de zaak “volstrekt kansloos is”. Vanwege het “grote maatschappelijke belang, dat toekomstige wensouders op de hoogte zijn van jouw donaties” en dat “Netflix gedegen onderzoek heeft gedaan met genoeg bronnen” en dat Meijer “wederhoor mocht geven, maar dat niet deed”.
Kijk de veelbesproken uitzending van Eva hier terug.
Vaders van zeker tachtig donorkinderen zijn onvindbaar door gebrekkige administratie LUMCLees ook