Margriet Folkeringa had leukemie en is genezen dankzij een stamceldonor. Ook haar zoon Poen redde het leven van een zestigjarige man door het doneren van zijn stamcellen.
Margriet over stamceldonoren bij ‘Humberto Op Zaterdag’: ‘Jonge vrouw van twintig heeft mij gered’
Na de oproep van PSV-perschef Thijs Slegers meldden zo’n 8300 mensen zich aan als stamceldonor. Margriet en haar zoon vertellen waarom dit zo belangrijk is.
Stamceldonoren
“Jij hebt stamcellen gekregen en je bent erdoor genezen. Kan je vertellen hoe dat in z’n werk gaat?”, vraagt Humberto.
“Je krijgt op een gegeven moment leukemie en bij mij zou het met pillen te behandelen zijn. Dat bleek toch niet het geval. Dan komt er een proces op gang waarbij je in aanmerking komt voor stamceldonoren. Ze gaan dan een match zoeken, eerst binnen je familie en dan daarbuiten”, vertelt Margriet.
Genezing
“Als er eenmaal een match is gevonden, zorgen de artsen dat je beenmerg heel erg aan het werk gaat, dat doen ze met injecties en daarna filteren ze het eigenlijk uit je bloed”, aldus Margriet. Humberto vraagt hoe groot de kans is op genezing als je deze stamcellen krijgt.
“De genezingskans is tachtig procent. Maar niet bij elke vorm van leukemie is het zo genezend als bij mij. Dus ik heb best veel geluk gehad – na de pech om leukemie te krijgen. Met mij gaat het nu goed. Ik ben gered door een twintigjarige vrouw ergens op de aardbol die haar stamcellen heeft gedoneerd. Mijn broer en zus matchten helaas niet”, zegt Margriet.

Donoren
“Poen, jij wachtte om die stamcellen te doneren. Komt het door je moeder, omdat je hebt gezien wat het bij haar heeft gedaan?”, vraagt Humberto.
“Ja, zeker. Je ziet de impact die het heeft gemaakt op mijn moeder, op mij en op ons gezin. Dat is direct een drijfveer om dit ook te willen doen voor iemand anders”, zegt Poen. De dag dat hij achttien wordt, ligt Poen in het ziekenhuis om zijn stamcellen te doneren.
Patiënt
“Het ligt eraan hoeveel stamcellen de persoon in kwestie nodig heeft. Het kan zijn dat je er drie uurtjes ligt of vijf, zoals ik. Maar het kan ook zijn als je te weinig stamcellen aanmaakt, dat je de volgende dag nog eens terug moet komen.
Je mag zo min mogelijk weten van de patiënt. Ik weet dat ik een zestigjarige man heb geholpen en dat hij dankzij mijn stamcellen nog leeft. Dus dat is wel heel goed om te horen.”
Helden
“En juist die jeugdige stamcellen zijn levensreddend. Ik heb pech gehad, maar dankzij de helden die zich al op jonge leeftijd aanmelden, heb ik een match gevonden en het is bij mij heel goed aangeslagen”, aldus Margriet.
Je aanmelden als stamceldonor kan via matchis.nl.
Bekijk hier de aflevering van Humberto Op Zaterdag terug.
