Ivo van Woerden praat je bij over de tweede aflevering van ‘Heel Holland Bakt’: Sommigen bakten een Andre van Duin-buste, anderen een Gerard Joling met haartransplantaten.
Heel Holland Bakt: ‘Het hoofd zit al in de vriezer’
Let op Spoilers!
Ik heb niet vaak dat ik een parade aan donkere staven voorbij zie komen waar ik acuut mee aan de slag wil, maar de kroketten uit de tweede aflevering van Heel Holland Bakt zagen er zo zalig uit dat ik me heb voorgenomen om de hele week niets anders te eten. Het liefst die dikke met garnalen van Tom, of anders die met erwten van Yannis en ja zelfs die van Enzo met spinazie en pijnboompitten leek me minstens een minuut of vijf gewijde stilte waard.
Roze?
Alleen Enzo’s broodjes leken me dan weer wat minder. Die waren roze, omdat dat Enzo’s vertaling van ‘grappig’ was. Het thema was namelijk André van Duin (omdat hij jarig was), en Enzo vond André grappig. Ergo: roze broodjes. Maar op een of andere manier vind ik roze en bruin geen appetijtelijke combinatie. En erom lachen lukte evenmin. Het leek André niet uit te maken. Die was toch te druk met allerhande paarden in de gang en het in ontvangst nemen van complimenten. Inge liet zich bijvoorbeeld ontvallen dat Andrés huid er ongelofelijk goed uitzag.
Gorilla
Dat was me niet zo opgevallen. Niet dat André een slechte huid heeft hoor, dat bedoel ik ook weer niet (voordat alle aan André gewijde internettrollen exploderende kroketten naar me op gaan sturen). Het is alleen zo dat ik bij ‘André van Duin’ niet speciaal aan ‘huid’ denk. Er was een tijd dat ik bij ‘André van Duin’ aan een scheve mond dacht of aan rood haar. Toen was er een tijd dat ik bij zijn naam vooral aan pizza dacht. Ook heb ik wel eens aan pratende gorilla’s gedacht. En tegenwoordig zie ik vooral Janny voor me, meehobbelend op het achtersteven van een golfkarretje terwijl ze een hap van iets neemt, haar wijsvinger onder haar neus plaats en langzaam het woord ‘kro-kant-je’ prevelt. Maar dat even terzijde.
Hondenkluifjes
Het was alweer tijd voor de technische opdracht: kaasvlinders en gevulde kaaskoekjes voor bij de verjaardagsborrel. Dat werd me daar een feest. Want hoe rol je die dingen in godsnaam? Het werd een enthousiast vouw- en draaispektakel en de resultaten waren niet roze, maar wel grappig. Mary wist niet wat een vlinder was. Yannis bleek hondenkluifjes gevouwen te hebben en Lynn sprak de legendarische woorden: ‘Ik heb niet op ‘start’ gedrukt’. Dat zit zo. Thuis heeft Lynn namelijk, zo leerden we terloops, een oven zónder start-knop. Die staat blijkbaar gewoon altijd aan. Ik hoopte vurig dat het geen gasoven was, want dat zal haar in de eerste plaats een lieve duit kosten en bovendien willen we allemaal van het gas af om een zekere dictator in Rusland een lesje te leren. Tip voor Lynn: verbeter de wereld, neem een oven die je gewoon aan én uit kunt zetten.
Lynns vlinders waren dus slap en bleek. En die van Zaineb waren, zoals alles dat bij Zaineb langs start gaat: zalig, krokant en niet te versmaden.
Nailed it?
Om het feest af te maken, moesten de bakkers ten slotte een buste van André van Duin maken. Volgens Janny was dit een hele opgave omdat de bakkers nu moesten bakken én bouwen én kunstenaar zijn. Ze kregen daarom 3,5 uur de tijd. Stiekem zat ik me te verheugen op de misbaksels van het Netflix-programma Nailed It, waarin amateurbakkers ook de meest ingewikkelde taartbouwwerken moeten fabriceren. Om er zeker van te zijn dat ze met de meest afzichtelijke baksels komen, krijgen ze daar vaak maar een uurtje de tijd voor een vuurspuwende-vulkaan-op-een-tropische-eiland-taart zodat er daarna veel te lachen valt om het afzichtelijke radioactieve cake-prutje waar ze dan mee aan komen zetten. De smaak valt daar bovendien steevast tegen.
Hoofd in de vriezer
Maar bij Heel Holland Bakt liep dat toch duidelijk anders. We zagen Marieke heerlijk op stoom zijn, terwijl ze, bijna met een huppeltje naar de shockvriezer trippelde, de klep open deed en haar Andre naar binnen schoof. ‘Het hoofd zit al in de vriezer’, meldde ze daarna monter. De reden? ‘Even aanstijven.’
Tongproblemen
En de resultaten mochten er zijn. Toegegeven, er zat een Gerard Joling met haartransplantaties (Juliaan) tussen, een standbeeld van Paaseiland (Mary) en een Charlie Brown met tongproblemen (Lynn), maar verder zagen ze er aardig André-van-Duinig uit.
Vullingen
Bovendien bleken de smaken van de taarten stuk voor stuk zo goed dat Robèrt en Janny alle complimenten weer voorbij lieten komen. Sommige vullingen waren ‘mooi’, anderen ‘fantastisch’ en sommigen zelfs ‘verrukkelijk’. Al had Enzo iets te grof chocola toegevoegd en was Mary’s botercrème korrelig geworden door, zo diagnostiseerde Robèrt, een overdaad aan suiker. Die botercreme werd haar fataal.
Zo bleek ook deze tweede aflevering van Heel Holland Bakt wederom dat het niveau dit jaar heel erg hoog is. Marieke ging er deze keer met de winst vandoor. Fijn, dacht ik, en dan nu snel de frituurpan aan voor een kroket.
Bekijk de aflevering hier terug.
Ivo van Woerden is journalist en schrijver. Voor Linda.nl blogt hij over kijkcijferknallers als Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt en Wie is de Mol?
Heel Holland Bakt: ‘Van vet wordt hij niet stijf’Lees ook