Zondag bakdag. Althans, voor de bakkers van ‘Heel Holland Bakt’ in ieder geval. Deze week volledig in het teken van karamel. Lekker klef.
En wat is karamelweek zonder de Franse tarte tatin? Precies, niet zo veel.
‘Heel Holland Bakt’
Een hele hoop omgedraaide taartjes met vulling naar keuze, behalve voor Amel. Die dacht: ik doe het lekker anders. “Je moet toch risico’s nemen”, vindt de bakker namelijk. Na een uitgebreide uitleg van Amel reageert jurylid Janny lachend – maar met enige zorg: “met andere woorden, je maakt geen omgekeerde taart”.
Maar risico’s, die neemt ze. Want ondanks dat Amel wellicht geen omgekeerde taart maakt, moet ze wel haar bodem omkeren. En dat gaat niet van een leien dakje. De basis van haar taart breekt, en valt grotendeels op de grond. “Alles wat er mis kan, dat gaat bij mij mis in de tent”, verzucht ze. “Why?”
Tarte tatin
Medebakker Mercedes schiet te hulp bij het bij elkaar rapen van alle stukjes. “Het is een beetje mozaïek”, probeert ze Amel op te beuren. Maar dat lukt niet helemaal. “Concept was leuk. Uitvoering niet zo”, aldus de balende bakker. “Amai, amai, amai, waarom gebeurt het hier allemaal zo? Verschrikkelijk gewoon.”
En helaas is de jury het er een beetje mee eens. “Dit is voor mij geen tarte tatin”, begint Janny. “Je kunt een variant op een klassieker willen maken, maar dan moet hij nog wel herkenbaar zijn als die klassieker. Je hebt wel een risico genomen.” En Robèrt stemt met haar in. Ze vinden het een lekkere rabarbertaart, maar een tarte tatin is het niet. En daar hadden de juryleden nou net zo’n trek in…
Gelukkig heeft elke bakker maar liefst drie mogelijkheden per week om zichzelf weer te bewijzen, en kan Amel zichzelf nog trots maken met de toffee-achtige technische opdracht en bij de sticky showstopper.
Heel Holland Bakt is elke zondagavond te zien op NPO1 om 20.25 uur.