Boodschappen worden duurder en de energierekening is hoger dan voorgaande jaren. Toch stijgt de koopkracht met 1,6 procent.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).
Stijgende koopkracht
Laura van Geest, directeur van het CPB: “De koopkracht wordt niet aangetast door hogere energierekening.” Wel snapt ze de verwarring. “Als je verder kijkt dan alleen de energieprijzen in Nederland stijgt de koopkracht zelfs dit jaar.”
Beloften waargemaakt
Voor het kabinet is dit positief nieuws, aldus politiek verslaggever Marleen de Rooy. De belofte dat iedereen erop vooruit zou gaan werd namelijk door velen in twijfel getrokken. Gelukkig kan het kabinet het toch waarmaken. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vindt het fijn dat de cijfers overeenkomen met eerdere berekeningen, maar hoopt dat het niet alleen bij berekeningen blijft en dat mensen de stijging zullen merken in hun portemonnee.
Dat de economische groei omslaat in stabiliteit is vooral te wijten aan internationale onzekerheid. Wat met het oog op de Brexit, het handelsbeleid van de VS en de Chinese economie volledig te begrijpen is. Daarnaast zijn veel plannen van het kabinet blijven liggen. Het voordeel daarvan is wel dat het begrotingsoverschot stijgt.