Emma King (42) uit Groot-Britannië laat haar eierstokweefsel invriezen bij een kliniek om zo de overgang uit te kunnen stellen. Een nieuwe techniek die nog maar kort bestaat.
Emma (42) neemt eierstoktransplantatie om overgang uit te stellen
“Ik heb nooit kinderen gewild, dus ik heb nooit zo over mijn eierstokken nagedacht”, aldus King. “Maar nu ik in de 40 ben, begint het woord menopauze zich wel op te dringen. Je hoort ineens over problemen met slapen en met concentratie. En ik denk dat ik dat graag wil voorkomen, als het kan.”
Eierstokweefsel
“Vrouwen krijgen op den duur dingen als osteoporose (botontkalking, red.). Het gebrek aan hormonen kan allerlei gevolgen hebben. Ik blijf het liefst zo lang mogelijk gezond”, vertelt King tegen presentatrice Antoinette Hertsenberg. “Ik ben een tijdje ziek geweest. Dat is nu over en ik wil dat nu zo zien te houden.”
King laat haar eierstokweefsel uitnemen en vervolgens invriezen. Op het moment dat ze in de overgang terecht komt, wordt het eierstokweefsel weer teruggeplaatst. Niet in haar eierstok, maar onder haar oksel, omdat daar de doorbloeding goed is. De teruggeplaatste hormonen gaan dan hun werk doen en zorgen ervoor dat King haar normale hormonale cyclus houdt, inclusief menstruatie.
Lees ook
Volgens Gentse professor kan de overgang wel dertig jaar duren: ‘Geniet ervan’
Klachten uitstellen
Met deze behandeling kunnen vrouwen naast de menopauze uitstellen, ook hun vruchtbaarheid verlengen. Vrouwen die naar de kliniek komen, willen de overgang graag uitstellen om klachten die bij de overgang horen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, uit te stellen.
“Maar ook voor ernstigere klachten zoals osteoporose, hart- en vaatziekten en cognitieve stoornissen”, aldus fertiliteitsspecialist Simon Fishel, die werkzaam is in de kliniek. Volgens Fisher kan de overgang zo wel twintig jaar lang uitgesteld worden. Goedkoop is de behandeling niet: vrouwen die deze behandeling willen ondergaan moeten zo’n 9000 pond (bijna 10.000 euro) neerleggen.
Lees ook
In de overgang op je 25ste: ‘Ineens was mijn kinderwens van de baan’
Kritiek
Wat de langetermijngevolgen zullen zijn, is nog niet bekend. “Ik zie het als een soort verlegen van een stadium in je leven. Je zorgt dat het langer hetzelfde blijft. Dus ik denk dat het effect op de lange termijn niet heel erg drastisch zal zijn”, aldus King.
Er klinkt ook kritiek op deze behandeling. “Het is een mooie theorie, maar het heeft zichzelf nog niet bewezen”, zegt Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het OLVG. De nadelen zijn dat je best veel eierstokweefsel moet invriezen. Je weet niet hoe lang het houdbaar is. We weten niet wat het effect is op lange termijn.”
Lees ook
Overgangsconsulente over de overgang: ‘Vrouwen doen zichzelf tekort’
Kijk de uitzending van Dokters van Morgen hier terug. Het fragment van Emma begint vanaf minuur 34:40.