Elize Lutz krijgt vandaag de sleutel van haar nieuwe huurwoning: een huis in de vorm van een zwerfkei, gemaakt van 3D-geprint beton.
En dat is een bijzonder gezicht.
Elize Lutz krijgt vandaag de sleutel van haar nieuwe huurwoning: een huis in de vorm van een zwerfkei, gemaakt van 3D-geprint beton.
En dat is een bijzonder gezicht.
De vrijstaande, gelijkvloerse woning staat in de Eindhovense wijk Bosrijk. Onder de 94 vierkante meter vloeroppervlak vallen een riante woonkamer, twee slaapkamers en een moderne badkamer. Het huis heeft opzettelijk de vorm van een onregelmatige zwerfkei, omdat dit volgens de initiatiefnemers goed bij de omgeving past en ook de vormvrijheid van 3D-betonprinten laat zien.
Het komende half jaar mag Elize Lutz, samen met haar partner Harrie Dekkers, dit bijzondere gebouw haar thuis noemen. Het huis bestaat uit 24 betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven. De elementen werden met vrachtwagens op plaats van bestemming gebracht. Daarna kreeg de woning een dak en kozijnen en werd het verder afgewerkt.
En zeg nou zelf: hier wil je toch wonen?
Tekst gaat door onder de foto’s:
Het feit dat de woning op een kei lijkt, is precies waarom Lutz verliefd werd op het project. “Toen ik dat op de foto zag, vond ik het meteen prachtig.” Het is ook niet de eerste keer dat ze in een huis gaat wonen dat enigszins van de norm afwijkt. “Ik ben erg geïnteresseerd in vormen en bijzondere ruimtes. Ik heb dan ook altijd in vreemde huizen gewoond.”
Het komende half jaar verlaat Lutz haar eigen woning in Amsterdam om intrek te nemen in de ‘zwerfkei’. Wie denkt dat dat gratis is, heeft het mis: “We betalen gewoon 800 euro huur.” Tijdens de huurperiode wordt hun woongenot onder de loep genomen, om te testen of deze methode van bouwen levensvatbaar is voor de toekomst.
Tijdens de eerste bezoekjes aan de nieuwe woning, merkte Lutz op dat de akoestiek heel anders is dan bij een ‘gewoon’ huis. “Het is ontzettend stil in huis, in elke kamer. Zodra je de deur dichtdoet, hoor je niks. Je zit dan echt in een eigen bubbel.” Door een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning daarbij ook nog eens energiezuinig.
Lees ook
Van Romeinse tent tot Amsterdam: in dit excentrieke huis kom je overal
Ondanks dat Lutz ontzettend enthousiast is om mee te doen aan dit bijzondere project, ziet ze tegen één ding op: pottenkijkers. “Het huis staat op een open terrein, waar iedereen gewoon bij kan. Omdat het zo’n unieke verschijning is, verwacht ik dat mensen hier ook echt om heen zullen lopen en naar binnen zullen kijken. Ik ben erg benieuwd hoe dat ons woongenot beïnvloedt.”
Vanwege de vele media-aandacht en de mogelijke toestroom van nieuwsgierige kijkers, trekt Lutz pas in augustus in haar nieuwe stulpje. “Die drukte rondom het huis wilden ze ons graag besparen.”
Tekst gaat door onder de foto’s:
Het huis is onderdeel van ‘Project Milestone’, een gezamenlijk bouw- en innovatieproject van onder andere Eindhoven University of Technology, de gemeente Eindhoven, bouwbedrijf Van Wijnen en woningbelegger Vesteda. De ambitie van deze partners is om met 3D-betonprinten een duurzame bouwmethode te ontwikkelen, die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.
Project Milestone bestaat in totaal uit vijf huizen die na elkaar worden gebouwd. Zo leren ontwikkelaars bij elke nieuwe bouwronde maximaal van de vorige.