Minister Slob van Onderwijs is van plan de eindtoets in het basisonderwijs te vervroegen naar begin maart. Dit zou het advies voor het onderwijsniveau eerlijker maken.
Nu vindt de eindtoets tussen half april en half mei plaats.
Kansenongelijkheid
Nu zit er enkele maanden tussen het schooladvies en de eindtoets, waardoor steeds meer ouders ervoor kiezen hun kind naar een eindtoetstraining te sturen als het schooladvies tegenvalt. Kinderen met ouders die deze trainingen kunnen betalen, zouden daarmee in het voordeel zijn. En dat vindt de minister niet eerlijk.
Advies leraar bepalend
De minister wil de eindtoets daarom verplaatsen naar de eerste helft van maart. De tijd tussen het schooladvies en de toets blijft zo beperkt. Het advies van de leraar blijft bepalend voor het niveau-advies dat de leerling krijgt.
Definitieve adviezen
Nadat de uitslag van de eindtoets bekend is, wordt landelijk één moment gekozen waarop basisscholen hun definitieve schooladviezen geven. Daarna kunnen leerlingen zich inschrijven bij de middelbare school van hun keuze.
Switchen
Op de langere termijn wil de minister het makkelijker maken om in de eerste klassen van de middelbare school te switchen tussen onderwijsniveaus. Zo moet de druk op de eindtoets en het advies van de docent afnemen.
Slobs plannen moeten nog besproken worden in de Eerste en Tweede Kamer. Als ze worden goedgekeurd, worden ze op zijn vroegst in het schooljaar 2021-2022 van kracht.