Het plan van de coalitiepartijen om basisschoolleerlingen pas na het maken van de eindtoets hun schooladvies te geven, wordt doorgevoerd.
Dat bevestigen bronnen rond de Tweede Kamer volgens De Telegraaf.
Eindtoets eerder, schooladvies later
Momenteel krijgen leerlingen in groep 8 in de eerste drie maanden van het jaar een voorlopig advies voor het niveau van hun middelbareschoolopleiding. Tussen half april en half mei volgt de eindtoets, waarna een definitief advies wordt opgemaakt. Dit zal binnenkort juist worden omgedraaid, wat betekent dat kinderen pas ná het maken van de eindtoets hun schooladvies krijgen.
Kritiek
In het huidige systeem zitten er dus maanden tussen het eerste advies en de eindtoets. Ouders sturen hun kinderen naar cursussen om ze klaar te stomen voor de eindtoets om zo het niveau eventueel op te krikken. Daar is kritiek op omdat niet alle ouders zich dat kunnen veroorloven.
Onderwijsvakbond AOb vindt dat de eindtoets te belangrijk wordt gemaakt. “Het is een momentopname, een foto. Het schooladvies van de leerkracht is gebaseerd op het hele plaatje van de leerling door zijn schoolcarrière heen, zeg maar de film. Dat schooladvies moet dan ook leidend zijn. Het heen-en-weer geschuif met de eindtoets zorgt alleen maar voor onrust”, aldus de AOb.
Brief aan Tweede Kamer
In een brief vroeg de bond onlangs nog aan de Tweede Kamer om eens goed na te denken over een systeem dat wel goed werkt en niet zo ‘hap-snap’ steeds dingen te veranderen. “We zouden meer moeten praten over het fenomeen toetsen in het algemeen. Doen we het, welke dan en met welk doel. Dat is belangrijker.”