In Groot-Brittannië, Frankrijk en België waren er al meldingen van ‘needle spiking’, oftewel: drogeren met een naald. Nu is ook in Nederland recent een melding gedaan van zo’n prikincident.
Eerste melding van drogeren met naald in Nederland: dit is wat we tot nu toe weten van 'needle spiking'
Dit is wat we tot nu toe weten van het zogenaamde needle spiking.
Drogeren met naald
Bij needle spiking worden vrouwen tijdens het uitgaan met een naald geprikt in hun been of arm. Snel daarna voelen zij zich duizelig, misselijk. Sommigen krijgen een paniekaanval, staan wankel op hun benen of moeten braken.
Het fenomeen zorgde in oktober 2021 al voor veel ophef in Groot-Brittannië, waar inmiddels zo’n 1.300 prikincidenten zijn gemeld. Ook in Frankrijk en België komt dit voor. Tot nu toe hebben zo’n 130 Fransen en zeven Belgen zich gemeld.
En nu ook in Nederland. Woensdag meldde de NOS dat een 22-jarige Nederlandse vrouw tijdens het uitgaan in een Amsterdamse kroeg in haar been is geprikt.
Onduidelijkheid
Er bestaat veel onduidelijkheid rondom de prikincidenten. Dat komt bijvoorbeeld doordat het moeilijk is vast te stellen of iemand echt is gedrogeerd. “Vaak is er alcohol in het spel. Als dat een keer slecht valt en mensen gaan ‘out’, dan denken zij achteraf dat ze zijn gedrogeerd. Maar dat hoeft niet zo te zijn”, vertelt een persvoorlichter van het Trimbos-instituut.
De verdovende effecten van alcohol lijken op die van drugs. Dat maakt het lastig te onderscheiden van elkaar. Bovendien wordt GHB bijvoorbeeld snel door het lichaam afgebroken, waardoor sporen van deze drug de volgende dag al niet meer te vinden zijn in het bloed of de urine. Heb je het vermoeden dat je gedrogeerd bent, dan is het belangrijk dat je jouw urine opvangt en bewaart.
‘In theorie kan het’
Toxicoloog Jan Tytgaat is voorzichtig in het trekken van conclusies over needle spiking. “Het kan fake news zijn. Ik zou verwachten dat je spuiten aantreft op de plekken waar deze incidenten zich hebben voorgedaan. Die verdwijnen niet zomaar en meestal laten mensen die vallen”, merkt hij op.
Aan de andere kant ziet Tytgaat dat drogeren met een naald in theorie ‘perfect’ mogelijk is. “Stoffen zoals fentanyl of ketamine zijn snel en sterk werkende middelen met een dempend effect. De pijn die met de prik gepaard gaat voel je niet of nauwelijks, omdat de stoffen zo krachtig zijn.”
Volgens Tytgaat bestaan legale varianten van fentanyl op de markt. “Die zijn bijzonder gevaarlijk. Sommige zijn duizend keer krachtiger dan morfine. Een kleine hoeveelheid in je bloed kan ervoor zorgen dat je flauwvalt en soms zelfs sterft.”
Het Trimbos-instituut zegt de signalen van needle spiking goed in de gaten te houden. “We willen niet dat mensen angstig worden tijdens het uitgaan, maar adviseren wel alert te zijn.”
Zorgwekkende drogeer-vorm duikt op in nachtleven: 'Voelde plots een prik, daarna onwel'Lees ook