De Eerste Kamer heeft vandaag gestemd over het nieuwe systeem voor de registratie van orgaandonoren. De donorwet is met een kleine meerderheid aangenomen.
In veel fracties werd vandaag verdeeld gestemd, zoals in de VVD, het CDA en de PvdA. Bij de SP was senator Ada Gerkens afwezig. Volgens fractieleider Hans-Martin Don heeft zij principiële bezwaren tegen de wet, maar wilde zij ‘om politieke redenen’ niet tegenstemmen. De Tweede Kamer ging anderhalf jaar geleden al akkoord.
Nieuwe donorwet
Wat er precies gaat veranderen? Eerst was het zo dat je het expliciet aan moest geven als je orgaandonatie toestond. In de nieuwe wet, waar D66-politica Pia Dijkstra lange tijd voor heeft gestreden, is het omgedraaid: iedereen komt automatisch geregistreerd te staan als orgaandonor. Wil je dat niet? Dan kun je dat hier aangeven.
Nabestaanden
De afgelopen weken ging de discussie in de Senaat vooral over de positie van nabestaanden. Dijkstra zegde de Eerste Kamer toe dat nabestaanden in feite het laatste woord hebben, ook al krijgen ze geen formeel vetorecht.
Pia Dijkstra is ontzettend dankbaar dat haar donorwet het gehaald heeft in de Eerste Kamer. Volgens haar is dit belangrijk nieuws voor alle mensen die nu op een nieuwe nier of ander orgaan zitten te wachten. De donorwet is bedoeld om een einde te maken aan de lange wachtlijsten voor patiënten die een nieuw orgaan nodig hebben.
Voorlichtingscampagne
Het ministerie van Volksgezondheid heeft een website gelanceerd over de nieuwe donorwet. De nieuwe wet wordt nog niet direct van kracht. Het ministerie verwacht dat dat in de zomer van 2020 gebeurt. Tot die tijd moet er onder meer een uitgebreide voorlichtingscampagne op poten worden gezet. Op de website wordt onder meer uitgelegd wat de nieuwe wet inhoudt en hoe deze precies zal werken.