Those Vegan Cowboys heeft de eerste kaas met caseïne geproduceerd zonder dat daar een levende koe aan te pas is gekomen.
Door middel van precisiefermentatie in een ‘roestvrijstalen koe’ genaamd Margaret is deze mijlpaal bereikt.
Eerste kaas
Caseïne is een melkeiwit dat kaas kazig maakt. “Dankzij de caseïne, gemaakt met onze roestvrijstalen koe, kunnen we in potentie iedere soort kaas maken. Met dezelfde textuur, smaak en voedingswaarden zoals we die kennen. Maar dan vele malen duurzamer en volledig zonder dieren”, zegt project director Will van den Tweel tegen Duurzaam-ondernemen.nl. Het zou een grote stap kunnen zijn in Nederland in de strijd tegen de veel te hoge uitstoot van CO2. Die wordt mede veroorzaakt door de vele koeien in ons land.
Met precisiefermentatie is naar verwachting slechts een vijfde van het land en water nodig van wat er voor normale kaas nodig is. Ook stoot het waarschijnlijk een vijfde minder CO2 uit.
Nog niet te koop
Het duurt nog even voordat het product op de markt kan verschijnen. Eerst moet het een traject door om voedselveiligheid aan te tonen, wat enkele jaren kan duren.