De Nederlandse regering wil in tien jaar tijd minimaal 1 miljoen nieuwe woningen bouwen. Maar dat gaat volgens de coalitiepartijen niet lukken.
Dat schrijft het AD vrijdag.
Een miljoen huizen
Vanwege het capaciteitstekort bij gemeenten en het tekort aan bouwvakkers, is 500.000 tot 750.000 nieuwe woningen het maximaal haalbare. Dat zegt Jan van Zanen, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
De scepsis over het aantal te realiseren woningen komt voort uit de ervaring van afgelopen jaren. Als er 75.000 huizen in een jaar werden gebouwd, dan ging het al heel goed. De nieuwe opgave, 1 miljoen huizen erbij in 2032, is dan buitenproportioneel.
Dat zou betekenen dat er elk jaar een stad als Breda bij gebouwd zou moeten worden. Of in tien jaar bijna evenveel woningen bouwen als er nu staan in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag samen.
Tien jaar
Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland mikt nog wel op 1 miljoen. “Want als je nu al verlaagt naar 750.000, dan weet je zeker dat je dát niet haalt.” Martin van Rijn van Aedes, de koepel van woningcorporaties, zegt tegen de krant dat Nederland de 300.000 nieuwe huurwoningen wel kan realiseren, tenminste als het aan de corporaties ligt.