Precies een jaar geleden namen Talibanstrijders Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, over en daarmee ook het land. President Ghani sloeg op de vlucht en het leger bood nauwelijks weerstand. Hoe staat het land er nu voor een jaar later?
Eén jaar Taliban in Afghanistan: dreigende hongersnood, vrouwen onderdrukt en geen vrije pers
Slechts tienduizenden Talibanstrijders wisten het Afghaanse leger te verdrijven.
Taliban
Ondanks dat na de ‘overwinning’ de Taliban stellig hadden beloofd het land te verbeteren, is daar een jaar later maar weinig van terecht gekomen. Veel Afghanen hadden al een hard hoofd in die belofte. De Taliban heersten namelijk ook van 1996 tot 2001. In die tijd waren publieke lijfstraffen aan de orde van de dag, vrouwen moesten gesluierd over straat en er was veel armoede. Na het verdrijven van de Taliban in 2001 kregen burgers mondjesmaat steeds meer vrijheid.
Vrouwenrechten
Maar van de verkregen vrouwenrechten is inmiddels weer veel teruggedraaid. Meisjes mogen niet naar school en vrouwen moeten weer gesluierd over straat. Ze mogen zich überhaupt zonder begeleiding van een man niet buiten vertonen. Voor de machtsovername mochten meisjes naar de middelbare school en werkten vrouwen in alle sectoren van de samenleving. Ze mochten bovendien zelf kiezen of ze gesluierd over straat gingen of niet.
Hongersnood
Ook gaat het niet goed met de voedselvoorraden van het land. Er komt maar weinig voedsel het land binnen en daarbij zijn er het afgelopen jaar verschillende overstromingen geweest, waardoor oogsten zijn mislukt. Bijna 19 miljoen mensen lijden daardoor honger en zeker 6 miljoen Afghanen balanceren op het randje van hongersnood. De VN maakt zich ernstig zorgen over de situatie en vreest dat de winter voor nog grotere aantallen mensen met honger zorgt.
Pers
De vrije pers bestaat zo goed als niet meer in het land. Qua radio en tv zijn er enkele propaganda-zenders in de lucht die geen kwaad woord spreken over de Taliban. Ook wordt op deze zenders veel religieuze muziek en -teksten uitgezonden. Doordat vrije pers niet meer is toegestaan in het land, is het moeilijk te zeggen hoe het journalisten er nu vergaat. Wel zijn er ooggetuigenverhalen naar buiten gekomen van geweld en dreigingen naar journalisten.
Evacuatie
Hoewel de Nederlandse regering Afghanen probeert te helpen, wachten nog altijd zeker 500 mensen op evacuatie. Deze mensen hebben het Nederlandse leger destijds geholpen met hun missie in Uruzgan. Het gaat dan bijvoorbeeld om tolken. Over een jaar verspreid zijn 2000 Afghanen naar Nederland geëvacueerd. Er is veel kritiek geweest op de evacuatie-actie van de regering. Deze zou veel te laat op gang zijn gekomen.
Rapport Amnesty: Taliban verwoest miljoenen vrouwenlevensLees ook