Eefje Muller (29) heeft baarmoederhalskanker en in Nederland is er geen behandeling meer mogelijk voor haar. In Keulen kan ze een hoopvolle immuuntherapie ondergaan, maar die kost veel geld.
En daarom is ze een crowdfundingsactie gestart.
Eefje Muller (29) heeft baarmoederhalskanker en in Nederland is er geen behandeling meer mogelijk voor haar. In Keulen kan ze een hoopvolle immuuntherapie ondergaan, maar die kost veel geld.
En daarom is ze een crowdfundingsactie gestart.
Lees ook
Prikken tegen baarmoederhalskanker geven bijna volledige en jarenlange bescherming’
In 2016 was Eefje voor de controle van haar spiraaltje bij de gynaecoloog, zonder dat ze klachten had. “Bij toeval werd toen baarmoederhalskanker ontdekt. Ik had een heel goede prognose, het was niet levensbedreigend.” Ze werd vrij snel geopereerd, de kanker zou weg zijn.
Maar Eefje kreeg pijn in haar onderbuik, en had het idee dat het mis was. “Tijdens de operatie waren er geen uitzaaiingen gevonden. Ook vertelde mijn dokter dat de kans dat de kanker terug zou komen ontzettend klein was.” En als het terug zou komen, dan was dat pas na twee jaar te zien. Zo snel na de operatie kon haast niet. Haar pijn werd weggezet als ‘zal wel een hechting zijn’. “Amper tien maanden na de operatie kreeg ik te horen dat de kanker was uitgezaaid, en dat er drie nieuwe tumoren bij waren gekomen. Geen kans op genezing.” Haar wereld stortte in.
Foto: Xammes fotografie.
“Ik ben 29 en kreeg te horen dat ik binnen niet al te lange tijd doodga. Daar ben je nog helemaal niet mee bezig.” Ze vindt het vooral moeilijk dat de kanker niet sneller is ontdekt terwijl ze al onder behandeling was in het ziekenhuis. “Je gaat dan denken dat de kanker nu wel helemaal weg had kunnen zijn, als het eerder was gevonden en ik eerder was gestart met de behandeling.” Maar na het slechte nieuws ging de knop om, ze wilde er alles aan doen om te blijven leven.
In Nederland is er niet veel wat er voor Eefje gedaan kan worden. Naar haar type kanker wordt weinig onderzoek gedaan, en ze is te ‘gezond’ om met een studie mee te kunnen doen. “Ik heb eigenlijk te horen gekregen dat ik moet afwachten hoe lang ik nog heb. Maar dat is geen optie voor mij.” En dus is ze zelf op zoek gegaan naar mogelijkheden. Niet in Nederland, maar over de grens.
In Keulen heeft Eefje een kliniek gevonden, waar ze een vorm van immuuntherapie kan ondergaan. “De therapie moet ervoor zorgen dat je eigen immuunsysteem de tumor gaat herkennen en aan gaat vallen.” Ze heeft veel hoop in deze therapie gelegd, net als de artsen om haar heen. “Ze hebben me op het hart gedrukt om, het moment dat ik iets vind dat kan helpen, dit ook te doen. Het kan jaren duren voordat ik eventueel kan meedoen aan een studie, en ik heb gewoon geen jaren.”
De nieuwe therapie geeft haar dus hoop, maar ook nieuwe zorgen. De behandeling zal zo’n 150.000 euro gaan kosten, bovenop de 100.000 euro die haar ziekte haar al heeft gekost. “We hebben het rekensommetje gemaakt en moeten concluderen dat het ons gewoon niet gaat lukken. Ik probeer twee dagen per week te werken om ook geld in het laatje te krijgen, maar het gaat er veel harder uit dan het erin komt.” En daarom is ze een crowdfundingsactie gestart. “We hebben hulp nodig, want alleen lukt het niet. Het is zo frustrerend dat geld bepaalt of ik een kans op leven heb, of niet.”
Wil jij Eefje ook helpen? Dat kan via deze site.