Nemen we langzaam afscheid van de pijnlijke mammografie? In specifieke gevallen is een echo net zo betrouwbaar voor onderzoek naar borstkanker.
Tot die conclusie kwamen onderzoekers van onder meer het Radboudumc.
Echo
De onderzochte vrouwen kregen een echo-onderzoek naar aanleiding van een knobbeltje of zwelling in hun borst. Normaal gesproken wordt dat eerst onderzocht met een mammografie, waarna een echo volgt. Maar, volgens onderzoekers kunnen ze net zo goed meteen een echo gebruiken, als duidelijk is welke plek ze moeten onderzoeken.
“Bij één op de vijf vrouwen gaf de echo nog geen zekerheid. Zij kregen vervolgonderzoek en de helft van hen bleek uiteindelijk een bepaalde vorm van borstkanker te hebben”, aldus de onderzoekers. Bij de andere vrouwen konden ze direct zekerheid geven. Ze hadden geen borstkanker, maar bijvoorbeeld een goedaardige cyste. Deze methode geeft volgens onderzoekers 99,8 procent zekerheid.
Borstkanker
Nadeel is dat alleen het deel van de borst met klachten kan worden bekeken. Mogelijke toevalstreffers worden gemist door de echo. Bij 0,4 procent van de vrouwen die aan de studie meededen, werd op een mammogram toch (een voorstadium van) borstkanker geconstateerd, op een andere plek dan waar de klacht zat.
Het is te veel werk om beide borsten op deze manier geheel te onderzoeken. De artsen voegen het advies toe om bij twijfel altijd vervolgonderzoek te doen, met bijvoorbeeld een mammografie of biopt.