De ontvoerde meisjes Sabine Dardenne en Laetitia Delhez konden 25 jaar geleden wegkomen uit de klauwen van Marc Dutroux. Hoe heeft dit trauma België veranderd?
De vondst van de meisjes leidt niet alleen tot massale volkswoede.
De ontvoerde meisjes Sabine Dardenne en Laetitia Delhez konden 25 jaar geleden wegkomen uit de klauwen van Marc Dutroux. Hoe heeft dit trauma België veranderd?
De vondst van de meisjes leidt niet alleen tot massale volkswoede.
Een politieteam bevrijdt op 15 augustus 1996 Sabine en Laetitia. De agenten zoeken Laetitia, die een week is vermist. Maar verrassend zegt Dutroux al snel na zijn arrestatie: “Ik ga u twee meisjes geven.” En inderdaad.
Sabine (12) is al tachtig dagen ontvoerd. Zij en Laetitia (14) zitten verstopt achter een vernuftig geklust rek. Als Dutroux die plek niet zelf had aangewezen, was het nooit gelukt ze te vinden, zegt politieman Michel Demoulin tegen De Standaard.
Maar het gaat van kwaad tot erger. De bevrijding uit Dutroux’ horrorhuis in Marcinelle leidt tot nóg meer gruwelijke ontdekkingen: vier andere ontvoerde meisjes blijken dood. Julie en Melissa en An en Eefje zijn begraven in de tuinen van Dutroux’ huizen (hij had zeven panden). De meisjes zijn in 1995 ontvoerd en ruim een jaar later teruggevonden.
Paul Marchal in 1995 met een foto van zijn dochter An en haar vriendin Eefje. Op dat moment zijn ze nog vermist. Foto: Arnold Karskens/Hollandse Hoogte.
De vader van Melissa. Foto: Arnold Karskens/Hollandse Hoogte.
Dutroux bekent dat hij de meisjes heeft ontvoerd, verkracht en seksueel misbruikt. Na járen procederen wordt Dutroux in 2004 veroordeeld tot levenslang voor moord, verkrachting, ontvoering, foltering en opsluiting.
De gepensioneerde politieman Michel Dumoulin (62) zegt in De Standaard: “De aard van de criminele feiten was nieuw, de modus operandi was anders dan wat we kenden. Voor de politie kwam de zaak als een complete verrassing. We wisten niet dat zoiets kon bestaan.”
Het drama veroorzaakt een waanzinnige schokgolf in België en ver daarbuiten. Het nationale trauma beïnvloedt het land een kwart eeuw later nog altijd.
Want de rechtszaak tegen Dutroux legt enorme problemen bloot. De rechterlijke macht en politie gunnen elkaar – blijkbaar – het licht in de ogen niet. Fout na fout wordt ontdekt. Dutroux blijkt al in 1989 veroordeeld voor de ontvoering en verkrachting van vijf jonge meisjes. Zijn vrouw Michelle Martin wordt veroordeeld voor medeplichtigheid.
Toch komen ze in 1992 al na drie jaar vervroegd vrij. En doen alles opnieuw, maar nog erger. Terwijl de politie niets in de gaten heeft.
De politie stapelt blunder op blunder tijdens het onderzoek naar de verdwenen meisjes. Drie voorbeelden:
Een oorzaak is de concurrentiestrijd tussen de politie en de Rijkswacht. Al in 1990 schrijft een parlementaire onderzoekscommissie: ‘De rivaliteit tussen de politiekorpsen is dusdanig dat kan worden gesproken van een echte politieoorlog.’
De rivaliteit tussen de Rijkswacht en de politie blijkt onverminderd door te gaan. De diensten geven tijdens het onderzoek te weinig informatie aan elkaar.
Heel België is verontwaardigd. De volkswoede leidt tot een gigantische demonstratie: de Witte Mars in oktober 1996.
De massa trekt door Brussel en eist drastische hervormingen bij politie en justitie. Foto: Marcel Molle/Hollandse Hoogte.
De Witte Mars leidt tot de oprichting van het European Child Focus Centre, voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. Opgericht door de ouders van de slachtoffers met hulp van de staat. Koningin Paola wordt erevoorzitter en gebruikt haar contacten om de oprichting van een soortgelijk centrum in alle Europese landen voor elkaar te krijgen.
Toch schiet het verder totaal niet op. Een parlementaire commissie hoort in 1997 maandenlang honderden getuigen live voor televisiecamera’s. De commissie stelt in het eindrapport drastische hervormingen voor, maar de regering verwerpt die en komt met een eigen plan.
Maar dan ontsnapt Dutroux op 23 april 1998. De politie vindt hem na een paar uur terug in de bossen.
Die ontsnapping blijkt de katalysator om het roer in België écht om te gooien, schrijft VRT Nieuws. Deze hervormingen komen er:
Dutroux (63) zit nu 25 jaar vast. Hij is in 2004 veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes meisjes en de moord op vier van hen midden jaren negentig.
Hoewel zijn handlangers Michelle Martin en Michel Lelièvre al jaren vrij zijn, blijft Dutroux zitten. Zijn verdediging staakte in oktober 2020 een nieuwe poging om hem vrij te krijgen. Ze hadden om een psychiatrisch rapport gevraagd, maar de conclusie blijkt ‘vernietigend’.
Het rapport schetst een asociale persoonlijkheid, zonder een greintje empathie, die narcistische en perverse trekken vertoont, maar ook seksueel sadistisch is. Er is geen enkele verbetering merkbaar bij Dutroux, concluderen de onderzoekers.
Door W.carter – Eigen werk, CC BY-SA 4.0
De naam Dutroux raakte in België zó besmet dat tientallen mensen hun achternaam veranderden. Onder wie Frederic, de zoon van Dutroux en Martin. Dat vertelt hij jaren later in een interview.
Tot 1996 heetten in België 62 families Dutroux, daarna vroegen 22 gezinnen een andere naam aan. Zij voelden zich niet veilig met Dutroux als achternaam, ook al waren ze geen familie.
Marc Dutroux mag niet in korte broek werken in gevangenis en gaat in stakingLees ookSlachtoffers
Julie Lejeune
Mélissa Russo
Bernard Weinstein
An Marchal
Eefje Lambrecks
Sabine Dardenne
Laetitia Delhez
Daders
Marc Dutroux
Michelle Martin
Michel Lelièvre
Bernard Weinstein
26 april 1989 – Dutroux wordt veroordeeld voor de verkrachting van vijf meisjes in 1985 en 1986 en krijgt een gevangenisstraf van dertien jaar.
8 april 1992 – Dutroux komt vervroegd vrij uit de gevangenis
24 juni 1995 – De 8-jarige meisjes Julie Lejeune en Mélissa Russo worden ontvoerd in Luik.
22 augustus 1995 – An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) worden in Oostende gekidnapt.
25 november 1995 – Dutroux vermoordt elektricien Bernard Weinstein (43).
28 mei 1996 – Sabine Dardenne (12) wordt ontvoerd.
9 augustus 1996 – Laetitia Delhez (14) wordt ontvoerd.
13 augustus 1996 – Dutroux, zijn vrouw Michelle Martin, en een vriend, Michel Lelièvre, worden gearresteerd op basis van getuigenverklaringen.
15 augustus 1996 – De politie ontdekt Sabine Dardenne en Laetitia Delhez, die verborgen zaten in een cel in de kelder van Dutroux’ huis.
17 augustus 1996 – De lichamen van Julie en Mélissa worden opgegraven. Ze zijn verhongerd. In dezelfde tuin wordt ook het lijk ontdekt van Bernard Weinstein, een Franse handlanger van Dutroux.
18 augustus 1996 – Dutroux en Lelièvre bekennen de ontvoering van An en Eefje, maar niet dat ze zijn vermoord.
3 september 1996 – De politie vindt de lichamen van An en Eefje onder een schuurtje bij Weinsteins huis. Ze zijn levend begraven.
1 maart 2004 – Het proces-Dutroux begint in Aarlen.
22 juni 2004 – Dutroux wordt veroordeeld tot levenslange celstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de regering. Michelle Martin krijgt dertig jaar cel, Michel Lelièvre vijfentwintig jaar en Michel Nihoul vijf jaar.