Het blijft een bizar fenomeen: dubbelgangers. Twee mensen die sterk op elkaar lijken, maar geen familie zijn.
Maar nu blijkt dat ze mogelijk toch meer delen dan alleen hun looks, namelijk hun DNA.
Dubbelgangers
Dubbelgangers zijn mateloos fascinerend, vindt ook de Spaanse onderzoeker Dr. Manel Esteller. Hij zag een fotoproject over identieke vreemdelingen van de Canadese kunstenaar François Brunelle en besloot er wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Want hoe kan het toch dat niet verwante mensen zo sterk op elkaar lijken?
Het resultaat van zijn onderzoek is dinsdag gepubliceerd op de wetenschappelijke website Cell Reports. Hiervoor onderzocht hij 32 lookalikes uit het fotoproject van Brunelle aan de hand gezichtsherkenningsoftware en vragenlijsten. Uit die groep koos hij zestien personen die het meest identiek aan elkaar waren. Van hen werd vervolgens het DNA getest.
DNA
Wat blijkt: de zestien uitverkorenen deelden niet alleen bijna hetzelfde gezicht, ze deelden ook meer DNA dan de personen die minder sterk op elkaar leken.
“Deze mensen lijken heel erg op elkaar, omdat ze belangrijke delen van hun DNA met elkaar delen”, zegt Esteller over de uitkomsten van zijn onderzoek. “Het is eigenlijk best logisch dat dubbelgangers hun genen delen, maar toch was het nog nooit onderzocht.”
Ziektebestrijding
Met de resultaten van zijn onderzoek naar dubbelgangers hoopt Esteller dat dokters in de toekomst sneller diagnoses kunnen stellen bij ziektes. “Als mensen dezelfde genen hebben die het uiterlijk bepalen, dan delen ze misschien ook hetzelfde ziektepatroon.”