Andries Roelvink oftewel volkszanger Dries Roelvink zit al zo’n veertig jaar in het vak. Bij ‘Op1’ vertelt hij over zijn autobiografie ‘Dries’ die deze week is uitgekomen.
Dries Roelvink heeft stiekem andere muzieksmaak: 'Maar men wil 'Bella Ciao''
De succesvolle zanger geeft onder meer toe dat hij stiekem een heel andere muzieksmaak heeft dan zijn eigen nummers.
Dries Roelvink
Die veertig jaar in de schijnwerpers schreef Roelvink met één vinger op zijn telefoon op. “Ik kan niet op een laptop”, legt hij uit aan het stomverbaasde Op1-duo Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink. “Het zijn allemaal losse verhalen en met mijn duim heb ik het steeds naar m’n uitgever doorgestuurd.”
Roelvink groeit op in Amsterdam: “Ik was een jongen zonder opleiding die met een bal door De Pijp liep”, vertelt hij. “Ik had één doel: ik moest voetballer worden.” Zijn vrienden trekken hem echter mee het nachtleven in en hij besluit uiteindelijk in de voetsporen van zijn moeder te treden. Als zoon van een Jordanese volkszangeres gaat ook hij het levenslied vertolken.
‘Geen carnavalszanger’
Inmiddels staat Roelvink erom bekend, maar zijn echte passie ligt ver van de Ik kom eraan’s vandaan. “Ik ben begonnen met Engelstalige powerballads van artiesten zoals Tom Jones en Frank Sinatra.” Op z’n eerste platen zingt hij dan ook dat genre nummers.
Maar wanneer die platen floppen, komt producent Johnny Hoes tot Roelvinks grote verbazing met Maria Magdalena. “Ik zeg: John, ik ben toch geen carnavalszanger? Nou, dat werd een hit”, zegt hij. “Dan krijg je meteen een stempel op je hoofd van ‘feestzanger’ en daar kom je niet meer vanaf.”
De zanger zingt nog steeds graag zijn engelstalige repertoire op zijn dinnershows. “Maar men wil al gauw Bella Ciao en Ik kom eraan“, vertelt Roelvink. “Want men verwacht van mij dat ik de boel op stelten zet.”
“Zou je van die stempel af willen?”, vraagt Ostiana. “Nee want dan zou ik niks meer verdienen”, grapt Roelvink. “Ik krijg veel energie van mijn optredens als ik de boel op z’n kop zet maar zodra ik de mogelijkheid zie, wil ik een mooi liedje zingen.”
‘Een onbekende zanger boek je niet’
De artiest is altijd al actief bezig geweest met ‘bekend zijn’. “Ik had al snel in de gaten dat als je een onbekende zanger wordt, dan bereik je niks. Een onbekende zanger werkt niet”, legt Roelvink uit. Hij haalt de meeste energie uit het bereiken van een groot publiek: “Ik kan wel in een koor gaan zingen en op de derde rij gaan staan, maar dat is mijn ding niet zo”, lacht hij.
Ook juist vanwege die zichtbaarheid moet hij vaak op zijn woorden letten. “Alles wordt uitgemeten, zeker met social media”, zegt Roelvink. In zijn boek spreekt hij eindelijk zonder elk woord af te wegen: “Ik dacht: laat ik het nou eens helemaal honderd procent eerlijk opschrijven.”
Dries Roelvink gaat voor SBS-programma met familie in de bijstandLees ookHet fragment terugkijken? Dat kan hier.