Het vijfde seizoen van ‘Dream School’ is van start gegaan. Tien jongeren, die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs, volgen twee weken lang intensieve lessen die hen helpen hun leven weer op de rit te krijgen.
Valentina (19) legt wrangheid van adoptie bloot: 'Het is gewoon best egoïstisch'
“Elke adoptie heeft een rauw randje”, vertelt de adoptie-vader van Valentina. De 19-jarige Dream School-leerling werd uit Colombia geadopteerd toen zij nog maar enkele weken oud was.
Adoptie
Gastdocent van deze aflevering ‘Kunstenaar van het jaar 2021’ Lita Cabellut is bekend met het rauwe randje van adoptie. Op haar dertiende werd zij geadopteerd. Dit motiveert haar ook om de jongeren te helpen.
“Ik was één van hun”, legt ze uit, “En ik weet hoe belangrijk het is om op de juiste manier aandacht te krijgen. Dit is iets wat heel urgent en nodig is.”
Ze vindt het onprettig om over haar verleden te praten maar maakt voor de klas een uitzondering. “Ik ben opgegroeid op straat. Ik heb in verschillende huizen gezeten tot ik op mijn dertiende werd geadopteerd”, vertelt ze de leerlingen.
“Het is gewoon best egoïstisch”
Valentina herkent zich in het heftige verhaal van Cabellut: “Ik snap wel hoe het is om het gevoel te hebben dat je nergens thuis hoort.”
Ondanks haar liefde voor haar adoptie-ouders, ‘ze betekenen alles voor me’, is het ook heel wrang: “Je krijgt niet de liefde van je echte moeder en je weet niet waarom niet. Ik houd super veel van ze maar het zijn niet m’n ouders en daar zit ik wel mee.”
Ze vindt het pijnlijk dat haar adoptie-ouders niks van haar Colombiaanse cultuur hebben meegegeven. “Het is gewoon best egoïstisch eigenlijk. Jij adopteert een kind omdat jij dat wilt en jij gaat dat een blanke opvoeding geven. Ik vind het jammer dat die ouders niet een stukje les meekrijgen van het land waaruit ze het kind adopteren.”
Wel vindt ze het fijn dat ze dit alles ook met haar adoptie-ouders kan bespreken. “We spreken daar gewoon open over”, vertelt Valentina. De 19-jarige hoopt met haar deelname aan Dream School zichzelf te leren accepteren zoals ze is. Om zichzelf te zijn ‘en dat dat dan goed genoeg is’.
‘Niemand mislukt en niemand lukt’
Cabellut ziet het als haar taak om de leerlingen te helpen bij het hervinden van hun zelfvertrouwen. “Mislukken en lukken zijn de méést giftige woorden in onze maatschappij. Niemand mislukt en niemand lukt; het zijn alleen maar perioden”, drukt ze de groep op het hart.
Interlandelijke adoptie per direct stopgezet na vernietigend rapport over systeemLees ookDit kwetsbare moment terugkijken? Dat kan hier.